Akcionari okupljeni u Udruženju „Jugoremedija a.d. 3“ iz Zrenjanina oglasili su se ovih dana sa nizom kritika na račun v.d generalnog direktora tog farmaceutskog preduzeća Zdravka Deurića.


Iako ne spore Deurićeve zasluge na poništenju prethodne nezakonite privatizacije i dokapitalizacije Jugoremedije, članovi Udruženja ističu da je „vreme časti zamenilo vreme veresije“.

– Kako drugačije protumačiti izigrano poverenje hiljada malih akcionara i zaposlenih, koji su osnivanjem Udruženja akcionara „Jugoremedija a.d 3“ želeli da institucionalno u saradnji sa organima lokalne samouprave, državnim institucijama i dobronamernim članovima menadžmenta Jugoremedije, potraže odgovore i iznađu rešenja za mnoga sporna pitanja – poručuju iz tog udruženja. Između ostalog, akcionari okupljeni u ovom udruženju Deuriću postavljaju pitanja kakav je plan za prevazilaženje izuzetno teške finansijske situacije u kojoj se to preduzeće iz Zrenjanina trenutno nalazi kao i šta su uzroci i ko je odgovoran za takvo stanje. Male akcionare interesuje zbog čega je Deurić prošle godine odbio ponudu za prodaju akcija Jugoremedije po ceni od 12 evra, jer je želeo da dobije 15 evra?

– Ko je i na osnovu čijih ovlašćenja doneo takvu odluku i jesu li akcionari konsultovani po tako krucijalnom pitanju ili je to bila ekskluzivna odluka. Ako jeste sa kojim motivima je doneta – pitaju se akcionari iz „Jugoremedije a.d. 3“. Takođe, oni kategorički demantuju optužbe da su povezani sa bivšim vlasnikom Jugoremedije Jovicom Stefanovićem Ninijem nazivajući takve tvrdnje „čistim insinuacijama i nedobronamernim skretanjem pažnje sa aktuelnih problema o kojima žele da razgovaraju“.

– Mi nikoga ne optužujemo već konstatujemo i to isključivo na osnovu podataka koji su nam dostupni iz Deurićevih izjava u raznim medijima, dokumentima prezentovanim na sajtovima Agencije za privredne registre i dokumentima prezentovanim svim akcionarima na poslednjoj Skupštini akcionara. Od objavljivanja javnog poziva akcionarima nismo dobili nijedan poziv na razgovor od aktuelnog rukovodstva Jugoremedije iz čega proizilazi zaključak da pomenuta gospoda nisu previše zainteresovana da saslušaju naša pitanja. Umesto toga svoju pažnju usmeravaju u pravcu diskreditacije naših pojedinih članova – naglašavaju u udruženju.

Sa druge strane Zdravko Deurić za Danas kaže da predstavnici Udruženja „Jugoremedija a.d. 3“ imaju svoje predstavnike u upravnom odboru kao i u nadzornom odboru preduzeća.

– Kada je reč o njihovoj primedbi da je odbijena ponuda da se prošle godine akcije Jugoremedije prodaju po ceni od 12 evra po akciji, podsećam na činjenicu da je država Srbija vlasnik 42 odsto akcija preduzeća, i iako manjinski vlasnik, istovremeno je i pojedinačno najveći vlasnik preduzeća. Upravo je država insistirala da cena akcija bude od 12 do 15 evra. Dakle, država je bila za to da minimalna cena akcija bude 12, a maksimalna 15 evra. Tu odluku nisam doneo ja. Po toj ceni nažalost nismo uspeli da nađemo kupca. Što se tiče drugih konstatacija koje članovi Udruženja „Jugoremedija a.d. 3“ iznose na moj račun mogu da kažem samo to da policija pomno prati poslovanje Jugoremedije i da sam uradio bilo šta nezakonito ili u suprotnosti sa interesima preduzeća odavno bih bio uhapšen. Međutim, to nije slučaj – kaže Deurić.

On dodaje da su „pojedini državni funkcioneri“ zaslužni što je Jugoremedija u problemima.

– Svojevremeno je država htela da nas preuzme, da budemo u državnom vlasništvu. To je za nas neprihvatljivo. Konkretno, Galenika je u rukama države i u mnogo goroj situaciji je nego Jugoremedija. Činjenica je da doprinose nismo plaćali u poslednja četiri meseca, ali to je zato što Fond za zdravstvo ne plaća veledrogerijama. Zato i kažem da pojedinici iz državnog vrha žele propast Jugoremedije – ističe naš sagovornik. On dodaje da je država svojevremeno Jovici Stefanoviću Niniju prodala Jugoremediju te da je on upropastio preduzeće. Prema njegovim rečima osnivači Udruženja „Jugoremedija a.d. 3“ su svojevremeno prodali svoje akcije Niniju i da i „u potpunosti ga podržavali“ u vreme dok se Deurić kao sindikalni lider borio za poništenje privatizacije.

– Iza njih stoje i Nini i pojedinici iz državnog vrha. Cilj tog udruženja je da uz pomoć državnog paketa akcija preuzme Jugoremediju – zaključuje Deurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari