Pozadina učestalih kritika koje u poslednjih nedelju dana Ministarstvo energetike šalje na adresu poslovodstva Elektroprivrede Srbije, može da bude težnja da se smeni vršilac dužnosti generalnog direktora Aleksandar Obradović, saznaje Danas u stručnim krugovima koji su dobro obavešteni o zbivanjima u EPS-u.

Menadžment EPS-a se prvi put našao na „udaru“ resornog ministarstva prošle sedmice, kada je ono poručilo da je 23.000 građana ostalo bez struje tokom vanredne situacije izazvane velikim snegom u zapadnoj Srbiji zbog propusta te kompanije. Tada je rečeno i da nije bilo koordinacije između EPS i njenog zavisnog preduzeća Elektrosrbije, koje pokriva područje na kome je došlo do havarije. Iz EPS-a su kategorično odbacili optužbe Ministarstva uz konstataciju da je to preduzeće reagovalo pravovremeno kako bi otklonilo kvarove uzrokovane vremenskim prilikama.

– Vanredne vremenske prilike taj kraj zahvatile su 16. aprila uveče, a već narednog jutra formiran je krizni štab, uvedeno stanje pripravnosti i angažovano više od 150 mobilnih ekipa koje su na terenu otklanjale kvarove nastale od velikog snega koji je lomio vodove i stubove. Svim ekipama rukovodio je direktor Elektrosrbije, koji je odluke donosio u koordinaciji sa v. d. direktora JP EPS i direktorom Direkcije za distribuciju električne energije – poručili su iz EPS-a uz konstataciju da se Ministarstvo energetike u vanrednu situaciju uključilo tek 19. aprila, i to 19 sati nakon što su svi kvarovi bili otklonjeni, a snabdevanje normalizovano.

Bura oko tog sukoba Ministarstva i EPS se još uvek nije stišala, kada je prekjuče Radna grupa za sigurnost snabdevanja energijom i energentima na svojoj vanrednoj sednici, povodom havarije koja se dogodila na transformatoru bloka B2 Termoelektrane – Kopova „Kostolac“ ocenila „da je reč o teškom propustu menadžmenta EPS-a, koji ni posle višemesečne procedure nije uspeo da uspešno okonča tender za osiguranje svoje pokretne i nepokretne imovine, a sve do sada dostupne informacije govore da je taj postupak vođen nezakonito“. Radna grupa je zaključila da „sve činjenice važne za postupanje ili nepostupanje oko osiguranja imovine EPS-a treba da budu dostavljene i Ministarstvu unutrašnjih poslova i BIA“. Tim slučajem već se bavi Antikorupcijski tim Ministarstva energetike i interni revizor koga je tražio Nadzorni odbor EPS-a.

EPS je saopštenjem odgovorio i na tvrdnje Radne grupe.

– Apsolutna je neistina da je EPS neosiguran, jer je za svu imovinu u svim delovima sistema Elektroprivrede Srbije na vreme obezbeđeno osiguranje i šteta nastala na ovom transformatoru biće nadoknađena od osiguranja. Menadžment EPS-a je i pored višemesečnih problema u realizaciji javne nabavke osiguranja obezbedio da se ovakvi rizici i havarije otklone i osigurao je imovinu do okončanja postupka nabavke. Nije propust menadžmenta EPS-a što ugovor za osiguranje nije zaključen, već je višemesečna procedura, koju Ministarstvo energetike naglašava, posledica podnošenja zahteva za zaštitu prava o kojima odlučuje Republička komisija za zaštitu prava ponuđača. Tenderski postupak za nabavku osiguranja je u potpunosti sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a Ministarstvo energetike ne bi smelo da osuđuje bilo koga bez uvida u dokumentaciju, dokaze i tendersku proceduru. Ako Ministarstvo energetike ima informacije koje mogu da ukažu na neku nezakonitost, onda treba da podnese krivične prijave, a ako ima saznanja i to ne učini, onda je saučesnik – poručuju iz EPS-a.

Izvor Danasa dobro upoznat sa zbivanjima u Elektroprivredi Srbije kaže da su napadi na tu kompaniju „neosnovani“ i da iza njih stoje „politikantski“ razlozi.

– Ministarstvo energetike je prvo kritikovalo Dušana Bajatovića, direktora „Srbijagasa“. Cilj je bio da se on smeni. Po istom principu Ministarstvo energetike sada kritikuje EPS, s verovatnim ciljem da smeni Aleksandra Obradovića. Ne vidim nikakvu odgovornost menadžmenta EPS-a zbog nestanka struje u zapadnoj Srbiji i havarije na transformatoru u Kostolcu. Nije prvi put da sneg ruši stubove i izaziva prekid struje. Svi ti kvarovi su vrlo brzo otklonjeni. Imamo primere iz okruženja da kada sneg poruši stubove danima nema struje i da se dovlače generatori iz drugih zemalja kako bi se stanovništvo snabdevalo električnom energijom. Što se tiče Kostolca, tamo je došlo do havarije na transformatoru. Havarije se ne mogu predvideti. Moguće je jedino brzo reagovati kako bi se njene posledice otklonile. Transformatori se ne proizvode u Srbiji, servisiraju ih strane kompanije tako da tu nema bilo kakve odgovornosti poslovodstva EPS-a. Očito je da se u celu stvar umešala politika, odnosno da Ministarstvo energetike želi drugačija kadrovska rešenja kada je reč o EPS-u – zaključuje naš sagovornik.

Spekulacije

U političkom delu javnosti rat saopštenjima između Ministarstva energetike i EPS-a tumači se kao vrh tinjajućeg sukoba u vrhu Srpske napredne stranke. Pritom, ministarka Zorana Mihajlović je u prednosti jer ne samo da je po tom položaju nadređena direktoru EPS-a Aleksandru Obradoviću već je i kao potpredsednica SNS na jačoj poziciji od njegove funkcije predsednika Saveta za elektroenergetiku SNS. Naravno, ministarka je umesto sve češćih saopštenja, mogla i da po konkursu koji je raspisan za direktora ovog javnog preduzeća pronađe drugog kandidata, ali izgleda da o tome u stranci ne postoji dovoljna saglasnost.

Ministarka Mihajlović: Bez komentara

Kontaktirali smo juče i ministarku energetike Zoranu Mihajlović, koju smo pitali kako reaguje na konstatacije da se protiv Elektroprivrede Srbije vodi hajka iz ministarstva kome je na čelu i da li će tražiti smenu Aleksandra Obradovića sa mesta v.d. generalnog direktora preduzeća. Ministarka nam je kratko odgovorila „Ministarstvo ne rešava probleme saopštenjima nego radom. Nemam komentara.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari