Organizacija ekskurzija i rekreativne nastave ponovo je stopirana, jer škole nisu dobile precizno uputstvo Ministarstva prosvete da li moraju da raspisuju tender za izbor turističke agencije preko koje će učenici putovati.

 Zbog neažurnosti prosvetne administracije preti opasnost da domaća turistička privreda i ove godine pretrpi velike gubitke i da škole budu primorane da odustanu od jesenjih tura, što je najčešći period kada se ekskurzije izvode.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija JUTA za Danas kažu da se direktna šteta po hotelijere, prevoznike i turističke agencije do sada procenjuje na milijardu dinara, a posredna na dve do tri milijarde dinara, zbog neplaćenog PDV-a i doprinosa za zaposlene koji su u međuvremenu ostali bez posla ili otišli na neplaćeno odsustvo.

– Situacija se sada ponavlja, jer se najveći broj turističkih agencija u unutrašnjosti bavi isključivo đačkim i omladinskim turizmom. Preko ovog vida turizma se obavlja najveći promet u Srbiji i za njega su najviše vezani hotelijeri i prevoznici – kaže za Danas Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

Podsetimo, nesporazum je nastao pre godinu dana, kada je školama prosleđeno mišljenje Uprave za javne nabavke da đačka putovanja podležu Zakonu o javnim nabavkama, jer se novac kojim roditelji plaćaju ekskurzije smatra budžetskim sredstvima pošto se uplaćuje na račun škole. Zbog niza praktičnih problema u sprovođenju tendera i pod pritiskom turističke privrede, nadležni su pronašli rešenje da se zaobiđe javna nabavka tako što će roditelji novac uplaćivati direktno agencijama, a škola organizovati putovanje u skladu sa važećim pravilnikom i uputstvom Ministarstva prosvete. Najveći broj škola u Srbiji poslušao je ovakvu preporuku.

– Preko leta školama je prosleđeno mišljenje neke komisije za antikorupciju da je takvo postupanje direktora suprotno propisima i da se đačka putovanja moraju organizovati prema Zakonu o javnim nabavkama. Iako mišljenje nije obavezujuće, unelo je zabunu u škole, pa sada neki direktori sprovode javnu nabavku, drugi čekaju da vide šta će se dogoditi, a treći raspisuju oglas po važećem pravilniku Ministarstva prosvete. Pre dve nedelje smo imali sastanak sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem, na kojem nam je obećano da će Ministarstvo vrlo brzo poslati jasno uputstvo školama, ali se to nije desilo. Godinu dana se bavimo ovim problemom, održali smo na desetine sastanaka sa predstavnicima raznih ministarstava bez ikakvog rezultata, jer svi beže od odgovornosti, a mi više nemamo vremena za čekanje – kaže Aleksandar Seničić.

Dodatnu zabunu u celu priču unosi i podatak da je početkom godine Ministarstvo finansija izmenilo pravilnik koji propisuje šta se sve smatra budžetskim novcem. Na tom spisku više nema roditeljskog dinara za plaćanje đačkih putovanja, pa je nejasno da li je sada tender nepotreban.

– U starom pravilniku je pisalo da se budžetskim sredstvima smatra i novac roditelja za realizaciju đačkih putovanja s obzirom na ulazi na račun škole kao neposrednog budžetskog korisnika. Sada se novac roditelja nigde ne pominje, zbog čega smo tražili tumačenje Ministarstva finansija, ali odgovor još nismo dobili – kaže Seničić.

Ministarstvo prosvete bez odgovora

U Ministarstvu prosvete Danasu je rečeno da će pravila za izvođenje ekskurzije i rekreativne nastave ove školske godine „biti ista kao lane“, odnosno da se „prema mišljenju Ministarstva finansija i Uprave za javne nabavke na ove usluge primenjuje Zakon o javnim nabavkama“. Tražili smo pojašnjenje ove informacije, s obzirom da je upravo uz saglasnost pomenutih ministarstva školama bilo dozvoljeno da zaobiđu tender, ali niko iz Ministarstva prosvete nije želeo da odgovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari