Podaci govore da je rudno telo „T“ najbogatije ležište koje je u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor eksploatisano u poslednjih 35 do 40 godina. Otkopano je oko 250 hiljada tona rude, bogate i siromašne, i dato oko 8.500 tona bakra.

U bogatom delu ležišta izvađeno je oko 150 hiljada tona rude u kojoj je u proseku bilo 5,5 procenata bakra, dok je ostatak siromašniji, sa jednim procentom bakra. Čista zarada od 40 miliona dolara koju su kompaniji za tri godine doneli bakar, zlato i srebro sa te lokacije, demantovala je sumnje onih koji, u vreme kada je počinjala eksploatacija, nisu verovali u isplativost nove metode, kao ni da je reč o izuzetno profitabilnom ležištu.

– Rudno telo „T“ rađeno je novom metodom koja se slobodno može nazvati borskom. Otvoren prostor osiguran ankerima uspešno su realizovali rudari Jame, poslovođe i inženjeri, ali i dvojica profesora sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu – Petar Lokin i Radojica Lapčević. Teško je, sećam se, bilo izboriti se za nešto novo što u perspektivi treba da donese uštedu kompaniji, ali danas sam ponosan – kaže generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski i dodaje da je umesto betonom, što je bila dosadašnja praksa, otkopani prostor je popunjen zasipom iz flotacije, što je kompaniji i donelo značajne uštede i omogućilo značajnu dobit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari