Nakon što su premijer Aleksandar Vučić, ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin, te nadležni u Ministarstvu finansija odbili da ih prime i saslušaju, bivši Zastavini radnici koji su 2011. napustili fabriku po jednoj od ponuđenih varijanti socijalnog programa, zatražili su juče razgovor sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

 Reč je o zaposlenima koji su prihvatili opciju „pet godina do penzije“, odnosno mogućnost da do sticanja prvog uslova za penziju budu na evidenciji nezaposlenih. Međutim, nakon izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, ispostavilo se da mnogi od bivših radnika po isteku petogodišnjeg perioda neće imati ispunjen uslov za penziju. Većina od njih ima potrebnih 40 godina staža, ali ne i navršenih 65 godina starosti, koliko se retroaktivnom primenom zakona zahteva, tako da će umesto u punu, otići u „trajno prevremenu penziju“, uz umanjenje mesečnih primanja za više od 20 odsto.

Predsednik Udruženja bivših radnika Zastave Aleksandar Petrović podsetio je na jučerašnjem protestu da je predsednik Nikolić svojevremeno izjavio kako nije deo izvršne vlasti, ali da će sa strane da kontroliše rad Vlade Srbije, i pozvao ga je da ispuni to obećanje. On je zatražio od predsednika i da ustanovi zbog čega Vlada sad kažnjava radnike i uprkos tome što imaju 40 godina staža, propisuje im doživotno smanjenje penzije za više od petine primanja. Petrović je poručio predsedniku Srbije da nekadašnje Zastavine radnike, ukoliko ne može u radno vreme, primi „u trenucima opuštanja, dok sluša Vivaldija“.

Učesnici jučerašnjeg protesta poručili su juče premijeru Aleksandru Vučiću da bi kao vrstan pravnik, kako se predstavlja, trebalo da zna da su penzije stečeno, Ustavom garantovano pravo, te da ne mogu da se umanjuju ni uredbama Vlade, ni retroaktivnom primenom novog Zakona o PIO.

Nakon protesta ispred zgrade gradske uprave, bivši radnici Zastave prošetali su do kragujevačke filijale Fonda PIO. Direktor te filijale Miodrag Nikolić obećao im je da će obavestiti nadležne o njihovom zahtevu da im se prizna puna penzija prema socijalnom programu i sporazumu sa prethodnom republičkom vladom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari