Dva dana nakon što je po hitnom postupku smenio Milivoja Draganića, Nadzorni odbor Beogradske industrije piva imenovao je za v. d. direktora ove kompanije Aleksandra Tomića.


BIP je tako dva dana bio bez prvog čoveka, a vršilac dužnosti je izabran na predlog zastupnika kapitala Slobodana Macure. Prema našim saznanjima, oba puta i prilikom smene, kao i prilikom izbora novog direktora, NO nije ispoštovao proceduru, niti sazvao sednice u skladu sa Poslovnikom o radu.

Dan nakon što je smenjen, Draganić je morao da napusti prostorije fabrike iako ima ugovor na neodređeno. Draganiću nije ponuđeno drugo radno mesto.

– Stigla je hitna naredba da treba da se razdužim i da napustim službene prostorije. Kako sam tražio da mi to NO da napismeno, oni to nisu uradili već su mi poručili da će ukoliko sam ne izađem, poslati službu obezbeđenja – ističe Draganić za Danas. On kaže da je u petak u 8 časova došao na posao, ali da je obezbeđenje dobilo nalog od NO da ne mogu da puste nikog ko nije radno angažovan. Na tom spisku, kako kaže, bile su dve osobe, koleginica koja je na porodiljskom i on. „Posle pola sata telefoniranja obezbeđenje od NO dobija odobrenje da me puste u fabriku, ali samo kao stranku – kaže bivši direktor BIP-a.

Draganić napominje da će zbog ovakvog tretmana podneti prijavu Inspektoratu rada, ali i krivičnu prijavu zbog ometanja prava na rad. Osim toga, ima nameru da se obrati BIP-u i zatraži da mu se omogući da uđe u fabriku i radi.

Kako smo pre dva dana već pisali, NO je odluku o smeni Draganića doneo nakon što je posle nerešenog rezultata od dva glasa „za“ i dva „protiv“, presudio glas predsednika NO Čedomira Stojkovića, koji je bio za smenu. Neposredno pre toga, peti član NO je dao ostavku ne želeći da učestvuje u svemu. Jedno od obrazloženja NO zbog čega je smenjen Draganić bilo je i to da nije na vreme pripremljen materijal za predstojeću sednicu Skupštine.

U Agenciji za privatizaciju nam je rečeno da su sve o ovom slučaju rekli u saopštenju. Između ostalog, u saopštenju se navodi da je „odluka o razrešenju u nadležnosti Nadzornog odbora“, kao i da je „uvidom u finansijsko poslovanje BIP-a, od trenutka kada je 2011. dosadašnji generalni direktor imenovan na tu funkciju, gubitak preduzeća raste, pa je u 2011. ostvaren minus od 137 miliona dinara, a 2014. gubitak je dostigao 550 miliona dinara“. Ukupni negativni efekti poslovanja BIP-a za vreme Draganića, prema navodima Agencije, iznose više od 18 miliona evra.

U saopštenju BIP-a, koje potpisuje predsednik NO Čedomir Stojković, navodi se da je Milivoje Draganić sa funkcije direktora smenjen „odlukom Nadzornog odbora AD BIP, budući da je izgubio poverenje većine članova ovog tela“. „Napominjemo da je Zakonom o privrednim društvima predviđeno da direktor može biti razrešen funkcije u bilo koje doba bez navođenja razloga. Bivši direktor je, da podsetimo, 25. marta lično potpisao i podneo registracionu prijavu Agenciji za privredne registre kojom je zatražio da APR registruje činjenicu njegovog razrešenja, čime je odluku Nadzornog odbora o njegovom razrešenju i sam prihvatio kao legitimnu“, ističe se u saopštenju BIP-a. Osim toga, NO navodi da je Draganić „iz potpuno nepoznatih razloga, odbio da napusti kancelariju generalnog direktora“.

„Organi AD BIP preduzeli su odgovarajuće mere, s obzirom na to da ni jedno privredno društvo ne može dozvoliti da rad kompanije na ovakav način bude opstruisan, bez obzira o kome je reč“, ističe se u saopštenju i dodaje da je Draganić „trenutno zaposlen u AD BIP, ali još nije raspoređen na novo radno mesto“. Ovaj postupak, kako se navodi, biće završen u najkraćem roku, a javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Biografija novog direktora

U biografiji v. d. direktora Aleksandra Tomića piše da je 1988. završio Ekonomski fakultet u Beogradu. Poslednje tri godine radio je kao komercijalni direktor u ruskoj kompaniji Voronež Ros Agro, jednoj od 15 vodećih mlečnih kompanija sa 120 miliona dolara godišnjeg prometa. Pre toga bio je samostalni konsultant, ali i izvršni direktor Nikšićke pivare. Tokom devedesetih radio je na nekoliko pozicija u Coca Coli, da bi u ruskom Rostovu na Donu tokom 2002. i 2003. u istoj kompaniji bio generalni direktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari