U danu u kome se u Beogradu odvijao generalni štrajk sindikata zbog usvajanja predloga zakona o radu i penzijsko invalidskom osiguranju, premijer Srbije Aleksandar Vučić je zaposlenima u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor saopštio da će država dati 30 do 40 miliona evra do kraja godine za završetak topionice i reprogram dugova tog preduzeća, ali uz kontrolu kako će taj novac biti trošen.


Premijer je dodao da se Vlada odlučila da ne proda RTB Bor već da pomogne izgradnju topionice i da tek nakon toga traži strateškog partnera ali da će i nakon svojinske transformacije rudnik ostati u većinskom vlasništvu države. Razlog za to, objasnio je Vučić, su istražena nalazišta za narednih bar 55 godina a ispitivanja na nekim drugim mestima pokazuju da je moguće da postoje nalazišta i za narednih 100 godina.

Podsećanja radi, predstavnici RTB Bor i kanadske kompanije SNC „Lavalin“ potpisali su u junu 2010. godine u Boru ugovor o izgradnji topionice i nove fabrike sumporne kiseline, vredan 175 miliona evra. Država Srbija je za taj posao obezbedila 35 miliona evra, a najveći zagovornik projekta bio je tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić. On je tom prilikom naglasio da će 27 miliona evra biti uloženo u nabavku mehanizacije i opremu za rudnik u Boru. Krajem juna sledeće godine počeli su radovi na izgradnji topionice i nove fabrike sumporne kiseline. Početak radova je označio tadašnji ministar ekonomije Nebojša Ćirić, koji je rekao da će nova topionica doprineti da čitava kompanija može da ostvari prihod od oko milijardu dolara godišnje i dovešće do drastičnog smanjenja ekološkog zagađenja u tom gradu.

Bord direktora za projekat „Nova topionica“ u Boru, saopštio je u maju, da garantuje da će mehanički završetak rekonstrukcije nove topionice i izgradnje Fabrike sumporne kiseline biti završen do 23. decembra. Upućeni ističu da mehanički završetak radova ne znači i početak proizvodnje, a samim tim i bolju ekološku situaciju u Boru.

Stručnjaci nisu optimisti da će ceo projekat biti ostvaren ne do kraja ove već naredne godine. Problemi su višestruki, od dodatnih novčanih sredstava (koji je u međuvremenu rešen nakon izjave premijera Vučića da će država dodatno uložiti u RTB Bor) do konačnog uspostavljanja procesa proizvodnje. Pitanje je da li će i kada biti obezbeđeno dovoljno sirovina za topionicu. Godišnja proizvodnja planirana je na 80.000 tona katodnog bakra, što je duplo od onog koliko se proizvodi u ovom trenutku. Kada se cela „mašinerija“ postavi do kraja godine, preostaje još 50 odsto radova, od gradnje fabrike za prečišćavanje vode do ostale infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari