Članovi novoformirane sindikalne radne grupe za preduzeća u restrukturiranju dogovorili su se sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem da zaposlenima u tim firmama već početkom naredne sedmice budu overene zdravstvene knjižice.

Dogovorena je i deblokada Fonda za razvoj, čijim novcem će biti upošljeni kapaciteti u preduzećima za restrukturiranje do konačnog rešenja njihovog statusa. „U toku je priprema programa za korišćenje sredstava Fonda za razvoj, koji će uskoro biti deblokiran, rekao je za naš list, nakon prekjučerašnjeg razgovora sa ministrom Vujovićem, predsednik sindikalne radne grupe za preduzeća metalskog sektora u restrukturiranju Goran Miletić.

Rebalansom budžeta u septembru biće opet, dogovoreno je, obezbeđen novac za minimalne zarade zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju koja nisu u stanju da sama obezbede plate. Dogovorena je analiza rezultata do sada realizovanih socijalnih programa, uz sagledavanje mogućnosti da se u firmama u restrukturiranju organizuje još jedno izjašnjavanje radnika o dobrovoljnom napuštaju preduzeća.

Sindikati su sa Vujovićem dogovorila i formiranje komisije koju bi činili predstavnici ministarstava privrede i finansija, fabričkih poslovodstava, reprezentativnih sindikata i stručne javnosti, koja treba da realizuje privatizaciju svih preduzeća u restruktutriranju za koja bude bilo zainteresovanih kupaca, ili strateških partnera.

– Zadovoljni smo dogovorom sa ministrom Vujovićem i zbog toga smo odlučili da obustavimo dalje proteste, mada smo svesni da je ovo tek privremeno „gašenje požara“, a nikako trajno rešenja – kaže Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari