Model po kome je Miškovićeva firma Delreal bez nadoknade izvršila konverziju prava korišćenja u svojinu nad oko 16 hektara zemljišta u Bloku 53 na Novom Beogradu, kod Kvantaške pijace, biće primenjen i na više od 600 hektara koje sada koristi Luka Beograd. To će biti pljačka veka koju omogućava novi Zakon o planiranju i izgradnji i uredba kojom se reguliše deo o pravu na konverziju – rekla je juče na konferenciji za novinare predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, i dodala da je to dokaz o sprezi izvršne vlasti i tajkuna po čijoj meri se kroje zakoni i definiše njihova primena.


Prema rečima profesora Milića Milovanovića, člana Saveta, Zakonom je predviđeno da se prilikom konverzije u svojinu, državi plaća razlika između tržišne vrednosti zemljišta i troškova pribavljanja prava korišćenja. Međutim, u slučaju Delreala, ispalo je da država duguje vlasniku firme jer je preplatio cenu zemljišta koje konvertuje.

– Zakonom i Uredbom koja se odnosi na konverziju, precizirano je da Poreska uprava utvrđuje tržišnu vrednost zemljišta. U slučaju Delreala, to je trebalo da učini Poreska uprava Novi Beograd, koja inače za prenos apsolutnih prava na lokaciji Bloka 53 za poresku osnovicu uzima cenu od 39.560,95 dinara. Po toj tarifi, Delreal bi trebalo da plati iznos od 58,7 miliona evra. Međutim, PU umesto svoje procene, za taj posao angažuje srpsku ispostavu londonske firme King sterdž, a njihov veštak utvrđuje da na toj lokaciji zemljište ima manji stepen izgrađenosti nego u drugim delovima Bloka 53, zbog čega je tržišna vrednost oko osam puta manja, odnosno iznosi 5.350 dinara za kvadratni metar, odnosno oko osam miliona evra za celu lokaciju – objasnio je Milovanović.

Još spornije u ovom poslu je način na koji su utvrđeni troškovi Delreala za sticanje prava korišćenja lokacije. Naime, Delreal, čije je sedište na Novom Beogradu u Milentija Popovića 7b (na istoj adresi je i Delta holding) je do marta 2007. godine bio u vlasništvu holandske firmi Delparser VB, zatim je prodata Hitomi fajnenšelu, registrovanom na Britanskim devičanskim ostrvima, a početkom februara 2009. kao vlasnik se upisuje holanski Askver BU. Na čelu firme je sve vreme Đorđije Cerović, koji se u svojstvu odgovornog lica nalazi i u drugim Miškovićevim preduzećima.

– Holandska firma koja je kupila Delreal, po kupoprodajnom ugovoru platila je za to oko devet miliona evra, a Odeljenje za imovinsko pravne odnose opštine Novi Beograd, priznalo je to kao troškove pribavljanja prava korišćenja, pa ispada da država treba još da doplati za jednu od najatraktivnijih parcela na Novom Beogradu. Pri tom, mi ne znamo ni ko su prošli i sadašnji vlasnici, ne znamo ni da li je transakcija izvršena, ali znamo sigurno da zemljište nije moglo da bude deo tog kupoprodajnog ugovora jer ono ne pripada firmi – ističe Milovanović i dodaje da je prilikom donošenja rešenja u kome se se utvrđuje da Delreal ima pravo na konverziju bez nadoknade, bilo ignorisano mišljenje republičkog i gradskog javnog pravobranioca.

U Savetu za borbu pritiv korupcije tvrde da će pojedinci zahvaljujući ovom zakonu legalno doći do velike imovine na štetu države, a problem je tim veći što će se u posedu tajkuna bliskih izvršnoj vlasdti naći i imovina koja podleže restituciji, pa će, poput devizne štednje iz 90-ih, račun biti uspostavljen građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari