Policija već treći dan ispituje dokumentaciju o poslovanju Jugoslovenskog rečnog brodarstva, a nakon pokretanja istrage mnoge nejasne stvari počele su da izlaze na površinu. Prema saznanjima Danasa, protiv izvršne direktorke Biljane Čvertkov i pojedinih članova upravnih organa tog preduzeća, uglavnom bivši radnici podneli su više od 20 krivičnih prijava. Osim optužbi da je bilo brojnih malverzacija sa naftom, priča o spornim ugovorima i nenamenskom trošenju novca za koje ih optužuju, otvorilo se i pitanje legitimnosti njihovih funkcija.


Naime, bivša finansijska direktorka tog preduzeća Milena Đuran podnela je protiv Čvertkove i članova Nadzornog odbora krivičnu prijavu za lažno predstavljanje, jer još uvek upravljaju JRB-om iako je država sredinom prošle godine preuzela vlasništvo nad društvenim kapitalom tog preduzeća.

– Upravljački organi zloupotrebili su Statut preduzeća kao najviši akt koji je usklađen sa Zakonom o privrednim društvima, gde je jasno navedeno koji su organi i kako se biraju. Po zakonu, sa preuzimanjem većinskog dela kapitala, prestaju da važe stari organi i Upravni i Nadzorni odbor, i biraju se drugi. Njih bira Skupština akcionara. Međutim, oni su izmanipulisali zakon, uradili su prostu transformaciju postojećeg UO u Nadzorni, bez saglasnosti i bilo kakvog rešenja države. Sami su sebe proglasili skupštinom koja je u istom sastavu kao i 2010. U Skupštini ne postoji predstavnik države, ali ni predstavnici sitnog kapitala, tu je nekoliko ljudi koji odlučuju o svemu – objašnjava Đuranova.

Ona dodaje da sadašnje poslovodstvo kao argumentaciju navodi to što država nije imenovala svog predstavnika i postavila organe upravljanja. Đuranova je podnela i opširnu prijavu o brojnim malverzacijama i štetnim ugovorima za koje optužuje sadašnji menadžment, a otkaz u firmi je dobila, kako kaže, sedam dana nakon što su Čvertkova i predsednik Upravnog odbora Saša Aleksić pozvani u policiju da daju izjave.

U krivičnoj prijavi Đuranova je optužila sadašnju direktorku da je u februaru 2010. podnela APR-u promenu podataka o preduzeću, ali tvrdi da je reč o neistinitim podacima i dokumentaciji.

U Ministarstvu saobraćaja nisu odgovorili na pitanje Danasa zašto ni godinu dana nakon promene strukture kapitala kojom je država postala gotovo jedini vlasnik sa udelom od 99,9 odsto, nije u toj firmi imenovan novi menadžment i organi upravljanja.

Direktorka JRB Biljana Čvertkov ocenila je da je tekst o tom preduzeću od prethodnog dana „pun neistina i laži“ i najavila da će poslati demanti. Ona nije precizirala šta u pisanju Danasa nije tačno, a na pitanje kada će stići demanti, odgovorila je „kada ga napišem“.

Članovi

Prema podacima iz APR-a, Nadzorni odbor JRB-a čine: predsednik Saša Aleksić, izvršni direktor Petrohemije, članovi Predrag Petrović, do prošle nedelje i Milun Trivunac, sadašnji pomoćnik ministra privrede, koji je zbog koncentracije funkcija podneo ostavku, i Vladimir Torbica. Predsednik Skupštine akcionara je profesor Ivan Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari