Od 1. avgusta struja za domaćinstva u Srbiji će poskupeti za 12 odsto, u šta je uključena i akciza od 7,5 odsto. To znači da će cena kilovat časa iznositi 7,28 dinara. Više cene električne energije jedan je od zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, a Vlada Srbije se u pregovorima sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom trudila da poskupljenje bude što manje – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

Prema njegovim rečima, razgovori su bili teški jer su predstavnici međunarodnih finansijskih institucija pitanje stabilnosti Elektroprivrede Srbije i još nekih javnih preduzeća stavili u prvi plan i čitav aranžman tretirali i kroz taj segment. Antić je istakao da će EPS od poskupljenja dobiti 4,5 odsto te da je korekcija cene električne energije bila nužna nakon štete koja je tom preduzeću naneta prošlogodišnjim majskim poplavama, kao i da bi nesmetano moglo da proizvodi struju i održava svoje pogone.

– U EPS-u sigurno neće biti zadovoljni ovim procentom povećanja cene, jer su tražili da on bude veći. To preduzeće će morati znatno efikasnije i racionalnije da upravlja resursom koji mu je država poverila. Kada je reč o akcizi, očekuje se efekat od oko 14 milijardi dinara kao prihod budžeta na godišnjem nivou. To će omogućiti bolji život građana u mnogim oblastima koje finansira država. Vlada će nastaviti sa politikom energetski zaštićenog kupca, jer je u te svrhe obezbeđeno šest miliona evra za besplatne kilovate koje će dobiti najugroženiji građani – istakao je Antić.

On je objasnio da se avgustovsko povećanje cena struje ne odnosi na privredu, sem deo akciza koji se primenjuje na ukupnu potrošnju, tako da u tom segmentu ne postoji bojazan da će na bilo koji način uticati na ostale cene.

– Građani mogu da očekuju da se do oktobra ili novembra stvore uslovi da zaposleni, pre svega u obrazovanju, zdravstvu, socijalno zaštiti, u određenoj meri dobiju povećana mesečna primanja – naglasio je Antić.

Ministar finansija Dušan Vujović naglasio je da je kod sprovođenja fiskalne konsolidacije, kod balansiranosti prihoda i troškova, važno da postoji trajni izvor prihoda što se postiže akcizama na struju.

– Na taj način se dovodi i do uštede u potrošnji struje. Srbija spada u red evropskih zemalja koje imaju najveću potrošnju struje po jedinici društvenog proizvoda – zaključio je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari