U Nišu je juče potpisan Memorandum o razumevanju između ovog grada, Ministarstva finansija i Džonson elektrik grupe, koji omogućava toj kompaniji iz Hong Konga, inače svetskom lideru u proizvodnji elektromotora za automobilsku i druge industrije, da izgradi svoju prvu fabriku u Srbiji.


Ukupna vrednost investicije je 20 miliona evra, a u niškoj fabrici Džonson elektrika u prvoj fazi biće zaposleno hiljadu ljudi. Ministarstvo finansija i privrede i SIEPA obezbedili su hongkoškoj firmi državne subvencije od 9.000 evra po svakom radnom mestu.

– Mada je razmišljala i o Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji, ova multinacionalna kompanija, koja ima 38.000 zaposlenih u 23 zemlje, a prošle godine je zabeležila promet od preko dve milijarde dolara, odlučila je da investira u Niš i Srbiju. Izgradnja fabrike započeće krajem leta, probna proizvodnja sledećeg proleća, a celokupna u leto naredne godine – rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, koji je dodao da će u isto vreme i nemačka kompanija Leoni izgraditi novu fabriku u neposrednoj blizini Niša, pored sela Malošišta.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kazao je da će „niška“ fabrika Džonson elektrika biti izgrađena pored aerodroma „Konstantin Veliki“ i imati površinu od 10.000 kvadratnih metara. Direktor Džonson elektrika za Evropu Loran Kardon je dodao da je kompanija izabrala Niš zbog dobrog geografsko- strateškog položaja, kao i zbog kvalitetne radne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari