Er Srbija, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, objavila je da je u 2014. ostvarila neto profit od 2,7 miliona evra. U svojoj prvoj punoj godini poslovanja, prihodi avio-kompanije uvećani su za 87 odsto i iznosili su 262 miliona evra, što je najbolji rezultat u istoriji nacionalnog avio-prevoznika.

Ovi finansijski rezultati, čiju je reviziju izvršila konsultantsko-revizorska kuća KPMG, takođe su odraz značajnog rasta putničkog saobraćaja i obima prevezenog tereta. Tokom 2014. godine ukupno 2,3 miliona putnika je letelo ovom avio-kompanijom, što je za 68 procenata više nego u 2013.

Kapacitet Er Srbije za prevoz putnika, koji se meri proizvodom ukupnog broja raspoloživih sedišta i ukupno pređenih kilometara, povećan je za 74 odsto na 3,3 milijarde do kraja 2014. godine. Uprkos ovom povećanju, iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika avio-kompanije je uvećana za tri procentna poena, sa 64 odsto u 2013. godini, poslednjoj godini poslovanja Jat ervejza, na 67 odsto u 2014.

Er Srbija kargo je takođe ostvario značajno bolji učinak u 2014. godini i prevezao 2.700 tona tereta, što predstavlja povećanje od 67 odsto u odnosu na 2013. godinu. Kargo usluge su i dalje glavno područje rasta za Er Srbiju.

U godini koja je zabeležila značajan rast kapaciteta, letovi Er Srbije su u 78 odsto slučajeva polazili na vreme sa međunarodnog aerodroma u Beogradu „Nikola Tesla“. Ovo predstavlja povećanje od četiri procentna poena u odnosu na pokazatelje koje je beležio bivši Jat ervejz, saopšteno je iz ove kompanije.

 

Mali: Novi imidž

„Er Srbija je dala novi imidž našoj zemlji. Naša nacionalna avio-kompanija često je prvi kontakt koji investitori i gosti imaju sa Beogradom i Srbijom. Nivo i kvalitet usluga, izgled i ambijent aviona su slike moderne Srbije koje želimo da pošaljemo u svet“, izjavio je Siniša Mali, gradonačelnik prestonice i predsednik Nadzornog odbora kompanije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari