Dinar će i danas nastaviti da slabi i beleži novu najnižu vrednost u odnosu na evro. Srednji kurs formiran nakon trgovanja na međubankarskom deviznom tržištu iznosi 106.6367 dinara za evro, a tokom prepodneva dostizao je 106,6531 dinara za evro. Zbog velike dnevne oscilacije, centralna banka intervenisala je prodajom 40 miliona evra. U Narodnoj banci Srbije ne žele da prognoziraju dalje kretanje, ali smatraju da je deo slabljenja dinara psihološke, a ne realne prirode. Oni ocenjuju da je realni kurs dinara blago potcenjen.

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković izjavio je juče da je nezahvalno prognozirati kretanje nominalnog kursa dinara jer je teško sa sigurnošću predvideti da li će doći do novih značajnijih svetskih ili regionalnih poremećaja.

„Međutim, osnovni makroekonomski pokazatelji ukazuju da je već sada po ocenama NBS, realni kurs dinara blago potcenjen. Deo ovog slabljenja je psihološke, a ne realne prirode. Psihološki izazvana depresijacija ne bi doprinela jačanju makroekonomske stabilnosti i ostvarivanju ciljeva NBS“, izjavio je Marković.

On je ocenio da kurs dinara već na ovom nivou obezbeđuje dovoljno jak podsticaj za rast izvoza i platno bilansno usklađivanje. Samo deo ovog podsticaja je već vidljiv, a njegov puni efekat tek treba da se ostvari, rekao je viceguverner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari