Srbija dobro napreduje u usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike, posebno u sektoru struje, ali joj gasni sektor predstavlja „Ahilovu petu“, navodi se u godišnjem izveštaju Energetske zajednice (EZ) o primeni evropskih propisa.


U izveštaju za 2013/2014. godinu ukazuje se da Srbija, iako ima dobar zakonodavni i regulatorni okvir za gas, kasni sa njegovom primenom što, kako se ocenjuje, predstavlja ozbiljnu prepreku za otvaranje tržišta i ulazak konkurencije, prenosi Euraktiv Srbija.

Dominacija na tržištu jedne kompanije u vlasništvu države, koju na osnovu dugoročnog ugovora snabdeva samo jedan spoljni snabdevač, čime se verovatno krše evropski propisi o zaštiti konkurencije, dovodi u pitanje inače u celini dobar napredak Srbije u usklađivanju u oblasti energetike, dodaje se u izveštaju.

„Drugim rečima, poglavlje gasa je Ahilova peta srpskog energetskog sektora.“ U izveštaju se tvrdi i da je problem Srbijagasa i velika prezaduženost, a da je sa visokom uvoznom cenom gasa i malom stopom naplate dugovanja „situacija dostigla kritičnu tačku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari