Grupa Zastava vozila podnela je tužbu Privrednom sudu u Podgorici protiv hotelske grupe Montenegro Stars, u čijem sastavu posluje i ekskluzivni hotel „Splendid“ u Bečićima, koji je, kako tvrde u Zastavi, izgrađen na njenom zemljištu u tom crnogorskom letovalištu. Zastava traži da joj se na ime uzurpiranog vlasništva nad zemljištem u Bečićima isplati odgovarajuća novčana nadoknada (pominje se nekih jedanaest miliona evra).

–       Generalni direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović potvrdio je Danasu  da je kragujevačka kompanija prošle nedelje tužila hotelsku grupu Montenegro stars, te da menadžment Zastave poseduje pravno  validnu dokumentaciju da je zemljište na kojem je izgrađen hotel  Splendid u njenom vlasništvu.

     Naš list se ovim povodom prekjuče obratio nadležnima u Montenegro  starsu, tražeći da suvlasnik Splendida Žarko Radulović, koji se o ovome već oglašavao u javnosti, ili neko iz menadžmenta tog hotela prokomenatriše tužbu i tvrdnje čelnika Zastave da je Splendid izgrađen na zemljištu kragujevačke fabrike. Uprkos obećanju da će nam se neko iz menadžmenta Montenegro starsa javiti novinaru Danasa iz te crnogorske hotelske grupacije do juče posle podne nije se javio niko. Suvlasnik Splendida Žarko Radulović  sredinom  sedmice je, kako prenose pojedini crnogorski mediji, rekao da je iznenađen vešću o Zastavinoj tužbi koja je zavedena u podgoričkom Privrednom sudu, budući da sa kragujevačkom fabrikom do sada nisu imali nikakav spor. On kaže da Zastava ne može da tuži Montenegro Stars, nego državu Crnu Goru, jer se prilikom kupovine zemljišta  za gradnju „Splendida“ od HTP Budvanska rivijera, njegova kompanija, u kupoprodajnom ugovoru zaštitila klauzulom, prema kojoj je crnogorska država na sebe preuzela sve moguće sporove u vezi s tim zemljištem.

       Radulović priznaje da je Zastava, sa fabrikom šamota iz Aranđelovca, ranije otkupila zemljište od bivših vlasnika u Bečićima. Te da ga je imala u svom vlasništvu, ali da je ono potom prodato HTP Avala, koje je kasnije postalo deo HTP Budvanska rivijera.

          Direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović kaže da je Zastava decenijama kupovala lokacije na primorju i drugim turističkim destinacijama (Ohrid, na primer), te da je pre više od 30 godina kupila i zemljište u Bečićima. Ističe pritom da Zastavu ne zanima na koje je sve načine, odnosno kojim i kakvim transakcijama je njeno zemljište u  Bečićima prelazilo „iz ruke u ruku“.

      – Zastava, ponavljam, ima pravno valjanu dokumentaciju iz koje se vidi da je zemljište na kojem je izgrađen hotel Splendid u  Bečićima u njenom vlasništvu. Na osnovu te dokumentacije, mi zahtevamo da se to utvrdi na nadležnom sudu, i da nam se to zemljište vrati, a ako to nije moguće, kao što i nije, tražimo da nam  se isplati odgovarajuća nadoknada. Mi smo u tužbi naveli cifru, ali smatramo da bi vrednost zemljišta tokom postupka trebalo da utvrdi sudski veštak, ističe Srejović.

        Inače, kompanija Montenegro stars, u kojoj su suvlasnici domaći i ruski biznismeni, na temeljima starog hotela u Bečićima pre devet godina izgradila je luksuzni hotel „Splendid“ koji ima pet zvezdica.                                                                                                      

 



         Nadoknađen veći deo imovine u bivšoj SFRJ

                   

Zastava je, nakon raspada SFRJ, uspela da dobije nadoknadu za gotovo sve lokacije i objekte koje je posedovala u Hrvatskoj (Brač i Zagreb), Bosni i Hercegovini (Sarajevo), Makedoniji i drugim delovima nekadašnje Jugoslavije. Status imovine kragujevačke fabrike još uvek, koliko je poznato, nije regulisan na Kosovu, gde je Zastava imala fabriku za proizvodnju šasija i kostura sedišta za putnička i privredna vozila „Ramiz Sadiku“ u Peći i pogon Zastave oružja u Klini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari