– Pre tri godine prvi put u istoriji turistička industrija u svetu zabeležila je više od milijardu turista koji su makar jednu noć proveli u inostranstvu, a do kraja ove godine broj stranih turista u svetu, prema prvim procenama, trebalo bi da poraste i do 1,2 milijarde. Evropa je omiljena turistička destinacija oduvek, a to potvrđuju i cifre. Samo prošle godine Stari kontinent je posetilo 600 miliona turista, kaže za Danas zamenik predsednika Evropske turističke komisije Žoao Kotrim de Figuerido.

Najviše turističkih dolazaka u svetu, više od polovine, beleži Evropa. Najviše je onih koji dolaze da posete glavne turističke destinacije Pariz, London, Rim, ali treba napraviti razliku između onih koji dolaze prvi put ili neki sledeći – napomenuo je juče u razgovoru za naš list Figuerido, neposredno pred početak Generalne skupštine Evropske turističke komisije, koja je ove godine zasedala u Beogradu, u hotelu Radison Blu Old Mil.
Sve evropske zemlje, uključujući i Srbiju, naglašava naš sagovornik, treba da razmišljaju u tom pravcu, ne samo da dovode nove, već i kako da privuku stare goste, koji bi ovog puta ostali duže. Trenutno, kaže Figuerido, strani turisti u Evropi ostaju prosečno devet dana. Najviše posetilaca je iz Azije, potom i Severne i Južne Amerike, pa Australije. Figuerido napominje da je prvi put u Beogradu i da su mu utisci fantastični.
– Dva dana smo ovde, obišli smo grad sa turističkim vodičem i imali divnu večeru. Atmosfera je divna, ljudi su prijateljski raspoloženi i razmišljam o tome da dođem na duže i to sa svojom porodicom – istakao je on.
Figuerido je inače i predsednik Turističke organizacije Portugala, koja se trudi da jednu od atraktivnijih evropskih destinacija učini još boljom. Prvi zadatak je, kaže, bio da se turizam, koliko je god to moguće, oslobodi politike.

 

– To smo uspeli da uradimo. Na sve pozicije u turističkoj industriji stavili smo stručne ljude, one koji znaju kako da rade posao. Centralnu poziciju zauzima turista i ako on nešto želi, ili se žali na nešto, trudimo se da mu izađemo u susret. Saradnja sa drugim zemljama je ključna, baš kao i saradnja među gradovima, regionima unutar zemlje – napominje Figuerido.

Na molbu da da savet Srbiji kako da unapredi turističku ponudu Figuerido kaže da što više sarađujemo u svim aspektima, i da izbacimo politiku iz ove industrije. Turistička industrija u svetu godišnje raste po pet odsto od 2009. i velike ekonomske krize i to je, prema procenama ETC, jedna od najuspešnijih industrija u svetu.

Domaćini ovogodišnje 90. sednice Generalne skupštine bili su TOS i Radison Blu hotel, a predsednica TOS-a Gordana Plamenac istakla je koliko je bitno to što je Beograd domaćin jednog ovakvog događaja, ali i zašto se ona održava baš u ovom hotelu, nedaleko od Beogradskog sajma.

– Spremni smo da radimo zajedno sa ostalima i želimo da pokažemo šta smo sve postigli poslednjih decenija, uprkos turbulentnim vremenima. Hotel Radison Blu Old Mill je pravi primer šta možemo da ponudimo turistima ubuduće – rekla je Gordana Plamenac. Sednica Generalne skupštine juče je okupila predstavnike iz 25 evropskih zemalja, a raspravljalo se o izveštaju za ovu godinu kao i planovi za narednu, dok je posebna pažnja bila posvećena viznoj liberalizaciji u evropskim zemljama kao podsticaju za veći priliv turista sa drugih kontinenata, kao i daljem razvoju panevropskih tematskih turističkih ruta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari