Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija najveći je izvoznik iz Srbije i u prvoj polovini ove godine, pokazuju podaci Ministarstva finansija. FCAS je u tom periodu na evropska i severnoamerička tržišta izvezao model “fijat 500L” u vrednosti od 735 miliona evra, što je tek za nekih stotinak miliona evra manje no što je ukupan šestomesečni izvoz petnaest ostalih firmi (Železara Smederevo, Tigar, NIS, Tetrapak…) koje se nalaze na spisku najvećih ovogodišnjih izvoznika.


Fijat je i najveći neto izvoznik, pošto je njegov izvoz u prethodnih šest meseci bio za 245,8 miliona evra veći od njegovog uvoza. Kragujevačka fabrika je u prvom polugodištu u odnosu na isti prošlogodišnji period ostvarila za 18 miliona evra slabiji izvozni rezultat.

Podsetimo s tim u vezi da je, prema informaciji menadžmenta FCA, ta kompanija lane, sa polugodišnjim plasmanom “fijata 500L” od 753 miliona evra, ostvarila rast izvoza od 25 odsto i proizvodnje od 20 posto, u odnosu na 2013. godinu. Fijat je prošle godine izvezla automobile u ukupnoj vrednosti od 1,36 milijardi evra.

Od januara do juna sa kragujevačkih traka je sišlo 60.000 automobila (12.000 vozila mesečno), što je na nivou proizvodnje u 2014, kada je proizvedeno nešto više od 100.000 automobila. Tako će, izvesno, biti i ove godine, jer je, u drugom poslovnom polugođu, gotovo celi avgust neradan, pošto radnici svih Fijatovih fabrika širom sveta u tom mesecu koriste tronedeljni kolektivni godišnji odmor, pa će do kraja godine biti proizvedeno barem za desetak hiljada automobila manje nego u prethodnih šest meseci.

Mada u FCA Srbija nemaju razloga za nezadovoljstvo, Sindikat i zaposleni nisu u potpunosti spokojni, ponajviše zbog činjenice da i dalje nema zvaničnih informacija o još jednom modelu koji bi izlazio iz pogona kragujevačke fabrike. Radnici smatraju da fabrika koja je projektovana za proizvodnju 300.000 vozila, a već nekoliko godina proizvodi tek nešto više od 100.000 automobila, nema perspektivu, te bi u dogledno vreme možda mogla da bude i zatvorena, tim pre što ugovor Fijata i Vlade Srbije o formiranju zajedničke kompanije ističe za tri godine.

Bolji poznavaoci ove problematike smatraju, međutim, da je strah radnika od eventualnog zatvaranja FCA Srbija, neosnovan, tim pre što je u osavremenjavanje nekadašnje Zastavine fabrike automobila i instaliranje proizvodne opreme uloženo više od 1,3 milijarde evra.

Železara druga po izvozu

Posle Fijata, na listi najvećih srpskih izvoznika nalazi se Železara Smederevo, čiji je izvoz od januara do juna 2015. godine iznosio 172,6 miliona evra, od čega 27,3 miliona evra samo u junu. Železara je u celoj 2014. godini izvezla robu za 200,8 miliona evra.

Na trećem mestu je Tigar tajers iz Pirota sa izvozom od 141 milion evra, zatim NIS sa 134 miliona evra, Tetrapak sa 92 miliona evra i Petrohemija sa 84,1 milion evra.

Tu su još i Gorenje sa 79,9 miliona evra, Hemofarm sa 78,3 miliona evra, Filip Moris sa 70,4 miliona evra, Jugoimport SDPR sa 64,4 miliona evra, Jura korporacija iz Rače sa 62,3 miliona evra, Impol seval sa 55 miliona evra, Bol pekidžing sa 53,4 miliona evra, Valjaonica bakra iz Sevojna sa 46 miliona evra i Leoni sa 44,2 miliona evra. Izvoz prvih 15 najvećih izvoznika tokom ove godine dostigao je 1,9 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari