Komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva Agencije za privatizaciju odluku kojom će finskoj kompaniji SISU biti omogućeno da postane vlasnik FAP u Priboju doneće najkasnije do sutra, saznaje Danas u izvorima bliskim Vladi Srbije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Naime, finska kompanija je jedina u roku dostavila prijavu za učešće na tom tenderu, tako da je Komisija otvorila koverat ponuđača te konstatovala da sadrži sve što je zahtevano. Preostalo je još samo da, nakon provere urednosti dostavljene bankarske garancije ponuđača, Agencija za privatizaciju i zvanično proglasi finski SISU za novog vlasnika FAP-a u Priboju.

SISU planira da osim kamiona i visokospecijalizovanog kamiona za polarne uslove, Sisu Polar, u Priboju proizvodi osovine i ostale komponente za druge modele teških vozila, kao i delove iz svog vojnog programa. Kamioni SISU baziraju se na motorima i tehnologiji kompanije Mercedes Benz najnovije generacije, pa će sklapanjem kupoprodajnog ugovora i ta moderna tehnologija stići u pogone FAP-a.

Prema uslovima javnog poziva, SISU će osnovati novo privredno društvo. Finci treba da ulože minimalno milion evra u novcu i pet miliona evra u opremi ili novcu, dok će ulog Srbije biti deo imovine FAP-a koju je država stekla zamenom potraživanja za vlasništvo. Prema ranijim dogovorima, SUSU je spreman da preuzme 200 od ukupno 750 radnika koliko ih je zaposleno trenutno u FAP Priboj. Takođe, SISU je zainteresovan samo za jedan od tri FAP-ova velika pogona a to je takozvani „Preseraj“. U martu je u fabričkom krugu FAP-a održan protestni zbor radnika na kome je izraženo nezadovoljstvo što se FAP prodaje u delovima a ne kao celina i što se ne zna sudbina radnika koje SISU nije spreman da preuzme, odnosno kakav će socijalni program biti ponuđen onim zaposlenima koji eventualno budu proglašeni za „tehnološki višak“. Država Srbija bi trebalo da ostane vlasnik 40 odsto kapitala FAP-a, dok bi SISU bio većinski vlasnik.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari