Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, privrednici koji zaposle nove radnike ostvariće pravo na poreske olakšice, zbog čega se očekuje smanjenje nezaposlenosti i uštede u budžetu, rekao je juče u Skupštini Srbije ministar finansija Lazar Krstić, dodajući da je to samo uvod u agresivnu borbu protiv sive ekonomije.

On je naveo da će privrednici ostvariti poreske olakšice od 65 do 75 odsto, zavisno od broja zaposlenih radnika.

– Ovo je jedna stimulativna mera da svi koji zapošljavaju na crno uvedu te radnike u knjige, pre nego što se krene vrlo agresivno sa promenama Zakona o poreskom postupku i administraciji i pratećih zakona, suzbijanja i borbe inspekcija protiv sive ekonomije – objasnio je Krstić. On je dodao da to nije „lek svih lekova za srpsku ekonomiju“, ali da vodi smanjenju nezaposlenosti i sive ekonomije, kao i da neće dovesti do smanjenja budžetskih prihoda, kako tvrdi Fiskalni savet.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje, Krstić je istakao da je ta mera preduslov za fiskalnu konsolidaciju. Predlogom se predviđa da se opšta stopa doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje uveća sa 24 na 26 odsto, a istovremeno da se stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje smanji sa 12,30 na 10,30 odsto.

„Ova mera je potpuno prirodna, uzimajući u obzir to da Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje ostvaruje deficit, dok je Fond za zdravstveno osiguranje u balansu, čak je prošle godine ostvario suficit“, objasnio je Krstić, dodajući da ovo ne znači da će se menjati priroda zdravstvenog osiguranja.

Podršku predloženim merama najavile su sve partije vladajuće koalicije, dok su se protiv usvajanja tokom jučerašnje rasprave izjasnili poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke, Nove stranke, Nove demokratske stranke i Stranka demokratske akcije Sandžaka.

Mere koje je ministar finansija juče predstavio nije podržao ni Fiskalni savet, koji je pre skupštinskog zasedanja ocenio da je reč o diskriminatorskom predlogu koji neće uticati na smanjenje nezaposlenosti i sive ekonomije. Fiskalni savet je skupštinskom Odboru za finansije dostavio mišljenje u kome se ističe da privremeno oslobađanje poslodavaca od plaćanja dela poreza i doprinosa na zarade novozaposlenih radnika – nisu u skladu sa dobrom poreskom praksom.

„Ideja zakonodavca je da olakšice za novozaposlene radnike stimulišu legalizovanje postojećih radnika koji rade u sivoj zoni i podstaknu strane investicije. Međutim, izabrani mehanizam nije u skladu sa dobrom poreskom praksom, jer će stvoriti razlike u poreskom tretmanu trenutno zaposlenih i novozaposlenih radnika u naredne dve godine“, piše u oceni Fiskalnog saveta i dodaje se da to neće osetnije pomoći u rešavanju problema visoke nezaposlenosti.

„Visoka stopa nezaposlenosti u Srbiji, kao i u većini zemalja regiona, strukturne je prirode i zahteva adekvatne mere strukturnih reformi poput unapređenja radnog zakonodavstva, poboljšanja uslova poslovanja i povećanja konkurentnosti domaće privrede“, ističe se u tekstu Saveta. Naglašava se da pravovremeno otkrivanje i primereno kažnjavanje poreskih utaja nema alternativu, kada je u pitanju suzbijanje sive ekonomije, koja se procenjuje na više od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda u Srbiji.

„Savet sugeriše i da se problem finansiranja zdravstvene zaštite, kao i organizacije sistema zdravstvenog osiguranja u celni, reši na sistemski i predvidiv način u narednom periodu, umesto promena u stopi doprinosa“, stoji u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari