U indijskom gradu Bangaloru danas će početi drugi Indija – centralna Evropa biznis forum, koji treba da ojača trgovinsku razmenu i investicije između jedne od najvećih nacionalnih privreda u usponu i 30 zemalja sa evropskog kontinenta.

Dvodnevni skup u Bangaloru, glavnom gradu jedne od razvijenih indijskih saveznih država Karnatake, odvijaće se pod geslom „Iskoristiti poslovne komplementarnosti“. Organizatori, Ministarstvo spoljnih poslova Indije, vlada Indije i Federacija indijskih trgovinskih i industrijskih komora (FICCI), očekuju da će na forumu biti utvrđene moguće oblasti saradnje između privrednika iz Indije i evropskih zemalja, od Švedske do Kipra.

Prvi poslovni forum Indije i velike grupe evropskih zemalja održan je u martu 2014. U NJu Delhiju. Srbija je jedna od pozvanih zemalja na ovom biznis forumu.

Obim trgovinske razmena između Srbije i Indije beleži konstantan trend rasta od 2006. uz izraženi spoljnotrgovinski deficit na strani Srbije. Najveći obim trgovinske razmene između dve države zabeležen je 2011, u iznosu od 168,4 miliona dolara (od toga, izvoz Srbije 7,7 miliona dolara, a uvoz iz Indije 160,7 miliona dolara). Prema poslednjim podacima iz Privredne komore Srbije, u periodu januar – jul 2015. izvoz iz Srbije je vredeo 3,3 miliona evra, a uvoz nešto preko 78 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari