Zbog kvartalnog kretanja cena derivata nafte na berzi i kursa dolara, u Srbiji je od juče gas jeftiniji u proseku za 9,1 odsto, dok sniženje za domaćinstva iznosi 8,5 odsto. Reč je o trećem pojeftinjenju gasa u ovoj godini, nakon čega će za sve kupce gas u proseku biti jeftiniji za više od 23 odsto u odnosu na cene iz juna. Podsećanja radi, gas za domaćinstva pojeftinio je 1. jula za 10,5 odsto a 1. juna za oko pet odsto, zbog pada cena nafte na svetskom tržištu, sa čijom cenom se usklađuju cene prirodnog gasa. Snižene cene gasa važe za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje, a snabdevač im je Srbijagas. Nova cena gasa za kategoriju domaćinstva iznosi 39,33 dinara po kubnom metru, dok će za istu količinu privreda da plaća 36,31 dinara.


Prema rečima direktora Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušana Bajatovića, cena gasa nastaviće da pada i u 2016. godini i dostići će decenijski minimum, a ukoliko se taj trend nastavi, iduće godine Srbija će kupovati gas jeftinije nego sada, po ceni od 170 dolara za 1.000 kubika. Ako, uz to, i odnos dolara i evra ostane nepromenjen, maloprodajna cena za potrošače mogla bi da bude niža za još oko deset odsto. On je dodao da Srbija ima dovoljno rezervi „plavog energenta“ pred predstojeću zimsku sezonu a da je sa ruskim Gaspromom dogovoreno proširenje Podzemnog skladišta gasa „Banatski dvor“. Bajatović je rekao da se razmatra i mogućnost da Srbija u Mađarskoj uskladišti 100 do 200 miliona kubika gasa u slučaju da dođe do problema sa transportom „plavog energenta“ preko Ukrajine. „Pokrenuli smo i pitanje sniženja troškova transporta gasa za Srbiju preko Mađarske koji sada iznosi od 44 do 47 dolara za 1.000 kubika, tako što bi se isporuka gasa odvijala na srpskoj granici, a što bi značajno snizilo cenu gasa“, istakao je Bajatović.

„Tigar“ čizme u Hong kongu

Pirot – Zaštitna obuća koju proizvodi Tigar iz Pirota postaje standardni deo opreme u armiji Estonije, Švedske i Finske, kao i vatrogasnim jedinicama Hong Konga. Kako je saopšteno iz te kompanije, očekivana i ugovorena vrednost ovog posla je 4,7 miliona evra ili 117.000 pari obuće. „Gumenu obuću vrhunskog kvaliteta i dizajna kompanije Tigar prepoznali su i kupci iz zapadne Evrope, Skandinavije, Azije i Amerike“, a 75 odsto proizvodnje plasira se na inostrana tržišta, kažu u Tigru. E. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari