Potpuni prelazak na digitalno emitovanje televizijskog programa treba da se završi do 17. juna, a do tada će oko 40 odsto stanovništva ostati bez analognog signala. Gašenje analognog servisa počinje krajem marta, a predviđeno je da se obavi u šest termina, rečeno je juče na panelu u Danas konferens centru.

Na skupu je iznet podatak da između 38 i 43 odsto građana nema prijemnike koji bi mogli da prime digitalne signale, da su im potrebni set-top boksovi, te da je važno da se svi koji učestvuju u tom procesu pripreme na vreme.

Mihailo Jovanović, direktor Direkcije za informacione tehnologije i elektronske komunikacije JP Pošta Srbije, istakao je da oko 60 odsto domaćinstava koristi kablovsku televiziju, od čega je više od polovine na teritoriji Beograda, dok je najmanje korisnika na rubnim, ruralnim delovima Srbije.

– U Srbiji ima 94 kablovska operatera, koji pokrivaju oko 1,55 miliona korisnika. Kablovska televizija u tom ima udeo od oko 38 odsto, dok digitalna kablovska televizija, IPTV i satelitska digitalna televizija učestvuju sa po osam odsto. Interesantan je i podatak da je 2012. oko 20 odsto seoskih domaćinstava koristilo internet, a da je do 2014. taj procenat porastao na oko 40 – kazao je Jovanović.

Jelena Jovanović iz Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije (PKS) objasnila je da će sve zemlje 17. juna moći da puste svoje digitalne signale u punoj snazi, ali je važno se to dočeka na najbolji mogući način.

– Važno je da sagledamo da od tog procesa i država i građani i privrednici mogu da dobiju puno, i zato treba da iznađemo najbolji način da to razrešimo u naredna tri i po meseca – rekla je Jovanovićeva i dodala da podaci resornog ministarstva pokazuju da je u ovom trenutku 93 odsto stanovništva Srbije pokriveno digitalnim signalom.

Branislav Vuković iz kompanije Aseko Srbija podsetio je da će do krajnjeg roka za digitalizaciju pojedini predajnici ranije prestati sa signalom, ali da postoji prelazni period kada će istovremeno biti emitovani i digitalni i analogni signal. Kako je rekao, za oko 100.000 domaćinstava planirana je dodela besplatnih set-top boksova, a što se tiče ostalih građana oni će moći da ih kupe i instaliraju kod svoje kuće.

Redosled

U zoni Vršca, gašenje analognih servisa predviđeno je 30. marta, a u zonama Subotica-Sombor i Kikindi 27. aprila. U zoni Čot – Venac predviđeno je gašenje analognih servisa 18. maja, na Avali 25. maja, na Rudniku, Crnom Vrhu i Jagodini, kao i Tupižnici, Torniku – Ovčaru, Deli Jovanu predviđeno je gašenje tih servisa 1. juna. Na Besnoj kobili, Jastrepcu, Kopaoniku, Ceru – Maljenu analogni signal se gasi 15. juna. Pravilnik o tome donet je na osnovu Zakona o elektronskim komunikacijama na predlog Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

 

Podaci RATEL-a

Prema podacima RATEL-a, digitalna satelitska televizija nudi prosečno tridesetak kanala, IPTV nešto više od 50 kanala, a digitalna kablovska televizija ima kapacitetom od prosečno 70 kanala. Cena je najviša kod IPTV, gde iznosi oko 1.200 dinara, dok je najniža kod satelitske digitalne televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari