Vlada Republike Srbije i Vlada AP Vojvodine potpisale su sinoć sporazum da status Razvojne banke Vojvodine (RBV) bude rešen po modelu prenosa imovine i obaveza na neku drugu banku, odnosno Razvojni fond AP Vojvodine.


Kako je dogovoreno, aktiva i pasiva RBV biće preneti, na onu banku koja ponudi najbolje uslove, a reč je o blizu 110 miliona evra osiguranih i oko 100 miliona neosiguranih depozita, odnosno oko 80.000 deponenata. U saopštenju Vlade koje je usledilo nakon potpisivanja sporazuma, ističe se da „svi deponenti i štediše RVB mogu biti potpuno spokojni jer su njihova sredstva potpuno sigurna i obezbeđena“. Precizirano je da se se za iznos neosiguranih depozita, koji nije pokriven kvalitetnom aktivom banke, u iznosu od oko 70 miliona evra, emituju petogodišnje obveznice, od kojih će AP Vojvodina emitovati 78,11 odsto, a Republika Srbija preostalih 21,89 odsto. Njima će moći da se trguje na sekundarnom tržištu, a biće prenete na Agenciju za osiguranje depozita, kako bi dalje mogle da se prenose na izabranu banku preuzimaoca.

Sporazumom je predviđeno i da Vojvodina po hitnom postupku donese i zakon o razvojnom fondu. U razvojni fond biće prenet deo aktive, pre svega kreditni portfolio pravnih lica i stalna imovina RBV.

„Vlada Republike Srbije i Vlada AP Vojvodine, uz podršku Narodne Banke Srbije, odlučile su se na ovaj zajednički korak, jer je ova mera, optimalna za deponente i sve klijente banke, najjeftinija za građane, odnosno budžete Republike Srbije i AP Vojvodine, a ujedno omogućava i potpunu stabilnost finansijskog tržišta“ , zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Razvojna banka Vojvodine nastala je iz Metals banke, a prva vidljiva dubioza bila je sredinom 2009. kada je NBS u banku uvela prinudnu upravu. Spekulisalo se da je preko te banke opran najveći deo Šarićevog novca, a prva posredna potvrda bilo je hapšenje prinudnog upravnika Srđana Petrovića, krajem 2010. zbog podrške preduzećima tog narko klana koja su privatizovala novosadski hotel Putnik. Ubrzo je zbog nedovoljno obezbeđenih kredita bio uhapšen i tadašnji direktor Ananije Pavićević. I pored „mutne“ prošlosti, pokrajinska vlada odlučila je da spasava banku, i po osnovu dokapitalizacije, postala je vlasnik oko 62 odsto kapitala. Ukupno je od maja 2010. kada je preimenovana u razvojnu, u nju je „upumpano“ oko 13 milijardi dinara, ali udeo problematičnih kredita nastavio je da raste. Pre dogovora sa republikom, bilo je najavljeno da će Vlada AP Vojvodine izdvojiti novih 15 milijardi dinara, ali se tome usprotivila Narodna banka Srbije, a poslednjih nedelja uveliko se govorilo o tome da će poslovanje banke biti predmet policijske istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari