Gordana Bukumirić: Cilj je jačanje prisustva u korporativnom segmentu 1

Iako je srpsko tržište osiguranja „plitko“, jer uz nisku platežnu moć ne postoji ni navika osiguranja, na njemu ipak posluje relativno veliki broj osiguravajućih kuća. Gordana Bukumirić, predsednica Izvršnog odbora Unika osiguranja, potvrđuje u razgovoru za Danas da je u toj oblasti dominiraju obavezno osiguranje od autoodgovornosti i imovinska osiguranja, što jeste odlika tržišta u razvoju.

Na osiguranje se u Srbiji i dalje gleda sa puno predrasuda, to se smatra troškom, a ne investicijom. Zato je neophodna je sistemska edukacija o značaju i potrebi osiguranja, ali i ekonomski razvoj i rast životnog standarda, kao i podrška države ovoj industriji. Nedovoljna je i promocija svih proizvoda u osiguranju, na čemu mora da radi Udruženje osiguravača, kao i svako društvo za osiguranje pojedinačno.

– Novi zakon uveo je i obavezu predugovornog informisanja. Kako su potencijalni klijenti prihvatili tu novinu?

– Očekujemo da obaveza predugovornog informisanja o svim bitnim elementima za sam proces donošenja odluke o zaključenju ugovora, bitno utiče na edukaciju i povećanje informisanosti i zadovoljstva klijenata, kao i na razbijanje stereotipa o osiguranju. U interesu i osigurnika i osiguravača je da prilikom sklapanja ugovora svi elementi budu jasni i poznati jer se time smanjuju eventualni nesporazumi.

– Unika se u ovoj godini osim stanovništva, usmerila i na korporativni sektor. Za koje ciljne grupe su kreirani novi proizvodi osiguranja?

– Strategijom Unika grupe za narednih pet godina, planiramo da udvostručimo broj klijenata, ali i da se poslovanje usmeri u značajnijoj meri ka korporativnim klijentima. To su ujedno i lokalni ciljevi – da dođemo do milion klijenata i pojačamo prisustvo u korporativnom segmentu. Do sada su korporativne klijente u Srbiji uglavnom predstavljale državne i društvene kompanije, njihova imovina i zaposleni, međutim, danas je sve više stranih ulagača, internacionalnih kompanija i malih i srednjih poreduzeća i preduzetnika, koji imaju potrebu za osiguravajućim proizvodima. To je segment gde mi planiramo da se širimo, ali to ne znači da ćemo zapostaviti segment stanovništva. Dalje ćemo raditi na razvoju imovinskih osiguranja koja za nas predstavljaju potencijal, ali ćemo razvijati i osiguranje lica, što u slučaju korporativnih klijenata znači zdravstveno osiguranje i osiguranje nezgode.

– Sektor malih i srednjih preduzeća pokušava da zauzme svoje mesto na tržištu. Koliko je osiguranje deo tog procesa? Zašto preduzetnici to više doživljavaju kao trošak a ne kao investicija?

– Vlasnici malih i srednjih preduzeća praktično ulažu sve što imaju u svoj biznis, ali sa druge strane, urade veoma malo da taj kapital zaštite i da se ponašaju kao pravi domaćini. Mi u Unika osiguranju smo kontinuirano posvećeni komunikaciji i edukaciji privrednika i preduzetnika i imamo razvijen segment osiguranja malih i srednjih preduzeća, prilagođen svakoj delatnosti i individualnim potrebama naših korisnika. To uključuju kompletnu zaštitu imovine i zaposlenih, uz niz pogodnosti koje mogu ostvariti zaključenjem ugovora na duži period.

– Kakva je uloga države i regulative u podsticanju osiguranja?

– Unapređenje zakonske regulative u oblasti osiguranja u prethodnoj godini, pre svega donošenje novog Zakona o osiguranju i seta podzakonskih akata, stvorilo je povoljniju klimu za poslovanje osiguravajućih kompanija. Kroz podršku NBS i superviziju državnih organa, očekujemo unapređenje „fer utakmice” i punu transparentnost među osiguravajućim kompanijama, što će se na kraju odraziti na poboljšanje kvaliteta usluge koju pružamo našim klijentima, ali i partnerima.

– Osim osiguranja imovine, da li postoji potencijal za razvoj još nekih proizvoda poput onih na svetskom tržištu – osiguranja odgovornosti menadžera, zdravstveno osiguranje zaposlenih i slično?

– Korporativno osiguranje je mnogo više od osiguranja imovine. Ono predstavlja osiguranje celokupnog portfolija koji firma poseduje i onoga čime se bavi, obuhvata i osiguranje od odgovornosti, osiguranje voznog parka, zaposlenih od nezgode, ali i benefite koje poslodavac može da obezbedi za svoje zaposolene, kao što su privatno zdravstveno osiguranje, putno osiguranje u inostranstvu, životno osiguranje, osiguranje težih bolesti i dr. U poslednje vreme, praksa pokazuje da većina kompanija u privatnom vlasništvu saradnju sa osiguravajućim društvom započinje putem privatnog zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite svojih zaposlenih. Poverenje koje tim iskustvom steknu, kao i fleksibilnosti i efikasnost u prilagođavanju zahtevima i potrebama klijenata, kvalitet rada i pružene usluge, dovode do odluka da prošire saradnju sa osiguravajućim kompanijama i na osiguranje imovine i druge vidoveosiguranja.

– Kakva je uloga brokera u osiguranju? Koliko Unika koristi taj model povezivanja sa klijentima?

Kada su korporativni klijenti u pitanju, svakako da je prodaja preko ovlašćenih brokera najzastupljenija, jer kompanije, koje uglavnom ne raspolažu dovoljno informacijama o proizvodima u osiguranju, na taj način štede i vreme i novac. Brokeri u njihovo ime prikupljaju ponude od više osiguravajućih kuća i objektivno procesuiraju koji osiguravač najviše ispunjava zahteve i potrebe klijenta, vodeći računa ne samo o ceni osiguranja, već i o kvalitetu ponude i pokrića osiguranja, usluge i brzini isplate šteta.

U Unika osiguranju imamo poseban sektor za saradnju sa brokerskim kućama, odnosno posrednicima u osiguranju. Oko 90 odsto korporativnih klijenata dolazi preko domaćih i predstavnika međunarodnih brokera koji su licencirani u Srbiji. Brokeri zastupaju isključivo klijente, a kako bi njihov interes bio u potunosti zaštićen, u obavezi su da imaju zaključeno osiguranje od odgovornosti i licencu kod NBS.

– Kakva je struktura klijenata Unika osiguranja?

Tržišno učešće Unika osiguranja u Srbiji je oko osam odsto, što znači da imamo mnogo prostora za rast. Oko 70 odsto našeg portfelja činefizička lica, koje su nam svoje poverenje dali po pitanju osiguranja života, zdravstvenog osiguranja, osiguranja domaćinstva ili motornih vozila. Preostalih 30 odsto su korporativni klijenti kojima smo osigurali imovinu, ali im pružamo i uslugu osiguranja od nezgode ili zdravstvenog osiguranja njihovih zaposlenih.

– Koje rezultate očekujete u narednom periodu?

– Petogodišnji cilj u Srbiji je da dođemo do milion klijenata i pojačamo prisustvo u korporativnom segmentu. To će svakako uticati na učvršćenje naše pozicije među pet vodećih osiguravajućih kompanija na našem tržištu osiguranja. Unika osiguranje svoju komparativnu prednost vidi, pre svega, u tome što smo lideri u ažurnosti i kvalitetu usluge u rešavanju odštetnih zahteva, što bi trebalo da bude podjednako važan kritetrijum prilikom izbora osiguravača. Do pozicije na kojoj se trenutno nalazimo došli smo pre svega zbog usmerenosti ka klijentima i posvećenosti njima. I taj status želimo da zadržimo.

Podrška osiguranju

Kada bi se u državne podsticaje malim i srednjim preduzećima uključilo i osiguranje, bar od osnovnih katastrofalnih rizika sa obaveznim osiguranje prekida rada, vremenom bi se kod privrednika i preduzetnika razvijala i svest o osiguranju i brizi za sopstveni biznis i prebacivanju određenih rizika na osiguravajuće kompanije. Ako na taj način država pomogne i našu privrednu granu, može očekivati korist kroz povećane poreze od premija osiguranja, sigurnost preko zaštite kapitala koji je uložila u podsticaj privrede, kao i na smanjena davanja iz budžeta za saniranje šteta od npr. elementarnih nepogoda, što je posao osiguravajućih kompanija.

Odgovornost u poslovanju

Sazrevanjem društva i tržišta,očekuje se i razvoj svesti o značaju odgovornosti u poslovanju, pa samim tim i rast osiguranja odgovornosti. U Srbiji već postoje zanimanja za koje je polisa profesionalne odgovornosti obavezna, poput računovođa. Pored toga, često se kod privatnih kompanija usmerenih na proizvodnju, naročito izvoznika, zahtevaju polise produktne odgovornosti. Generalno, osiguranje odgovornosti ima potencijal, ali u narednih godinu ili dve ne treba očekivati značajan rast u ovoj vrsti osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari