Zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita veruju da bi status te ustanove mogao da bude rešen do kraja meseca ovog, čime bi se okončale dugogodišnje poslovno-finansijske teškoće.

 Radnici Centra su još od marta u generalnom štrajku, nisu im isplaćene 24 zarade, pre pola godine, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, izgubili su i pravo na lečenje, a proletos su ostali i bez kompletne pokretne imovine, poljoprivredne mehanizacije i opreme, koja je za bagatelu rasprodata zarad namirivanja dugova prema naučnim radnicima.

U sindikatu Centra tvrde da bi, prema dogovoru sa nadležnima u gradskoj upravi, grad Kragujevac do kraja septembra, uz saglasnost države, kao aktuelnog vlasnika, trebalo da u potpunosti preuzme tu ustanovu. Centar bi, pod ingerencijom grada, prerastao u regionalnu naučnu ustanovu za istraživanje i razvoj poljoprivrede u centralnoj Srbiji, a što je u skladu sa Strategijom razvoja agrara u Srbiji od 2014. do 2024. godine, koju je republička Vlada usvojila krajem 2013. U toj, faktički novoj naučnoj ustanovi, do kraja godine bi, kako je najavljeno, trebalo da bude lociran i ogranak referentne nacionalne laboratorije za poljoprivredu.

Grad bi kao novi vlasnik Centra, preuzeo i njegove finansijske obaveze, od oko 120 miliona dinara. Od tog iznosa, 70 miliona se odnosi na zaostale zarade zaposlenima, što bi bilo regulisano prodajom nekoliko desetina hektara zemljišta te ustanove na lokaciji koja je, prema projekcijama gradskih planera, predviđena za novu industrijsku zonu. Gradu je, ističu u sindikatu, zaista potrebna ta lokacija, i zbog toga se zaposleni najviše i nadaju da će njihova naučnoistraživačka ustanova uskoro dobiti novog vlasnika koji će, za razliku od apsolutno nezainteresovane države, imati obavezu da rešava nagomilane probleme.

Podsetimo da se ta najstarija naučnoistraživačka ustanova na Balkanu sa teškoćama suočava već čitavu deceniju, a da godinama unazad zaposleni pokušavaju da štrajkovima i protestima ukažu i nadležnima i javnosti na dramatičnu situaciju u toj ustanovi. Vlada Srbije je krajem 2013. potpisala trogodišnji sporazum sa Centom o finansijskoj podršci održivom poslovanju, ali je krajem prošle godine jednostrano od njega odustala.

Predsednica sindikata u Centru Ljiljana Mijailović kaže za Danas da su ovoj situaciji, neradom i neodgovornošću, doprineli i Skupština ustanove, te njen direktor Blagoje Kovačević, kao i Ministarstvo prosvete i nauke. Posebna priča su naučni radnici Centra, na osnovu čijih tužbi za neisplaćene zarade iz 2011. su doneta sudska rešenja o popisu i licitacijskoj rasprodaju imovine.

Žetvu pomogli šumadijski ratari

Tržišna vrednost poljoprivredne mehanizacije Centra koja je proletos na licitacijama prodata za ukupno šest miliona dinara, iznosila je, prema stručnim procenama, gotovo četiri puta više, odnosno oko 22 miliona dinara. Zaposleni su ipak, i posle rasprodaje, uspeli da završe ovogodišnju žetvu pšenice, ječma, ovsa i tritikala. Uz pomoć šumadijskih seljaka, sa kojima Centar sarađuju godinama, pa i decenijama unazad, požnjevene su žitarice sa više desetina hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari