Izgradnja deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju, ukoliko taj projekat ne bude zaustavljen zbog nesuglasica između Rusije i Evropske unije, biće i lepa prilika da srpska preduzeća uposle svoje kapacitete i ostvare značajne zarade – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.


Naime, ugovor koji je Južni tok Srbija, preduzeće zaduženo za izgradnju gasovoda kroz našu zemlju, potpisalo sa ruskim Centrogasom, ćerkom firmom Gasproma, pobednikom na tenderu raspisanom zbog realizacije tog projekta, obavezuje rusku stranu da u proces izgradnje uključi naše firme.

– To je velika stvar za celokupnu privredu Srbije. Podsećam da je premijer Aleksandar Vučić nedavno rekao da će domaća preduzeća angažovana na izgradnji Južnog toka zaraditi najmanje 350 miliona evra. To je ogromna cifra, koja još može i da se poveća. Važno je napomenuti da se tu ne radi o kreditu već o „živom novcu“. Od tih sredstava domaće firme, uključene u posao, moći će da obezbede plate za svoje radnike a i država će profitirati jer će ta preduzeća biti u prilici da izmire poreske obaveze. Ono što je najvažnije je da Srbija ima preduzeća sa neophodnim znanjem i iskustvom koja mogu da se uključe u proces izgradnje Južnog toka. Reč je u prvom redu o građevinskim i elektromašinskim preduzećima – ističe Vuletić.

On objašnjava da je ugovorna obaveza o uključenju naših firmi u izgradnju Južnog toka posebno pogodna za srpsku građevinsku industriju koja ima i znanje i iskustvo i potencijale da se u potpunosti uključi u projekat.

– To znači da srpske građevinske firme neće imati sporednu ulogu u izgradnji gasovoda. One su u potpunosti osposobljene da obavljaju glavne građevinske poslove, naročito što se ta izgradnja obavlja na našem terenu koji srpski građevinci najbolje poznaju. Zato će oni imati veliku i važnu ulogu za izgradnju gasovoda kroz Srbiju. Elektromašinska industrija sa druge strane neće biti u prilici kao građevinci, da se uključi u punoj meri. Razlog je taj što je reč o cevima obimnog prečnika a naša elektromašinogradnja ne raspolaže sa velikom mašinerijom za tu vrstu posla. Međutim, u potpunosti je osposobljena da radi takozvane podizvođačke radove – ističe Vuletić.

Centrogas će graditi 420 kilometara Južnog toka kroz Srbiju. Sav finansijski rizik izgradnje prema sačinjenom ugovoru snosi Gasprom. Ćerka-firma Gasproma je izabrana na tenderu kako je objašnjeno jer može najkvalitetnije da radi taj posao i jer ima 40 godina iskustva na izgradnji gasovoda. Izgradnjom Južnog toka Srbija bi postala gasno čvorište u regionu i Evropi a prema planu, koji realno mogu da odlože ratna zbivanja u Ukrajini, prve količine „plavog energenta“ kroz gasovod treba da poteknu do kraja 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari