Most Ljubovija-Bratunac počeće da se gradi u septembru i biće završen u roku od dve godine. Njegova izgradnja će olakšati kretanje, podstaći još bliže povezivanje privreda Srbije i Bosne i Hercegovine i pomoći u privlačenju investicija u opštinama s obe strane Drine – izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nakon što je sa ministrom komunikacija i transporta u Savetu ministara Bosne i Hercegovine, Slavkom Matanovićem, potpisala Sporazum o izgradnji tog objekta.

Ona je podsetila da, izuzimajući tržište Evropske unije, Srbija najviše trguje upravo sa zemljama regiona, te da trenutno na potezu od oko 200 kilometara uz granicu na Drini ne postoji most koji može da podnese teški teretni saobraćaj.

Do sada je urađena studija opravdanosti, generalni i idejni projekat, dok će dokumentacija potrebna za dobijanje građevinske dozvole biti pripremljena do 1. septembra. Odmah potom moći će da krenu i radovi, jer će letnji meseci biti iskorišćeni za tendersku proceduru na kojoj će biti izabrani izvođač radova i nadzorni organ. Ukupna vrednost radova je 12 miliona evra, od čega je učešće Srbije nešto više od šest miliona evra, a ostatak finansiraju Bosna i Hercegovina i Republika Srpska. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture već je obezbedilo sredstva za ovaj projekat u budžetu za 2015. i 2016. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari