Turistička privreda posebno turističke agencije, usled elementarnih nepogoda i vanredne situacije u zemlji, pretrpeli su značajne gubitke, a direktna šteta je otkazivanje ugovorenih aranžmana i pad njihove prodaje. Do očekivanog rasta od 20 odsto, što je inače uobičajen tempo unazad nekoliko godina, nije došlo i prodaja je ostala na nivou prošlogodišnje, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta.


Na konferenciji je naglašeno da većih problema u realizaciji turističkih aranžmana tokom sezone nije bilo. U prilog tome govori i podatak da je broj pokrenutih postupaka pred Arbitražnim sudom Jute smanjen za čak 50 odsto. Jedan od razloga je uspešno sprovođenje procesa medijacije i posredovanja u rešavanju problema između agencija i putnika dogovorom, bez potrebe pokretanja postupka. I ove turističke sezone najpopularnije destinacije za srpske turiste koji putuju posredstvom turističkih agencija su Grčka, Turska, Španija, Crna Gora, Egipat.

– Od 145 prijava građana tokom prvih šest meseci, turistička inspekcija je utvrdila da je jedna trećina osnovana jer agencije nisu izvršile sve ugovorene i naplaćene usluge. Procenat osnovanih prijava je na prošlogodišnjem nivou, dok je ukupan broj podnetih prijava nešto veći. U 43 odsto slučajeva agencije su oštećenim putnicima vratile iznos srazmeran neizvršenim uslugama – istakla je Gordana Radosavljević, pomoćnika u Sektoru za turizam i turističku inspekciju u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Ona je dodala da se kao i prethodnih godina najveći broj prijava putnika odnosi na slučajeve neizvršenja ili nepotpunog izvršenja usluga obuhvaćenih programom putovanja. Žalbe se uglavnom odnose na smeštaj, odnosno nivo komfora, kategorije smeštajnog objekta, sadržaja, udaljenosti plaža, higijene u smeštaju i slično.

Bez licence ostala jedna agencija

Prema izveštajima turističke inspekcije, u prvih šest meseci sprovedene su 802 kontrole turističkih agencija. Od početka godine oduzeta je licenca jednoj turističkoj agenciji koja inače nije članica Jute zbog težih povreda odredaba Zakona o turizmu u realizaciji ugovorenih turističkih putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari