S obzirom na upozorenja stručne javnosti da je pojava aflatoksina u mleku indikator za njihovu još veću koncentraciju u mesu, mesnim prerađevinama i jajima nadležni u Srbiji bi trebalo da nalože vanredno laboratorijsko ispitivanje svih prehrambenih proizvoda stočnog porekla. Na taj način bi se precizno utvrdilo da li pored mleka aflatoksina u nedozvoljenim količinama ima i u mesu i jajima – kaže za Danas Vojislav Stanković, savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije.


Naš sagovornik ističe da slučaju povećanih količina aflatoksina treba pristupiti odgovorno, ali da istovremeno ne treba stvarati paniku među potrošačima.

– Evidentno je da je ceo slučaj, prisutan inače u čitavim regionu, kod nas ispolitizovan i to je svakako ono što nije dobro. Problem može veoma lako da se reši. Naime stoci uz ishranu treba davati i zeolit, jednu vrstu gline čije dejstvo u potpunosti neutrališe afltoksine – objašnjava Stanković.

Nakon jučerašnjeg kolegijuma Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede državni sekretar Senad Mahmutović izjavio je da je Veterinarska inspekcija počela kontrole da li je sprovedena naredba o povlačenju mleka iz prometa za koje se sumnja da ima povišeni nivo aflatoksina.

– I dalje se vrši svakodnevna kontrola sirovog mleka i mlečnih proizvoda i vanredna kontrola stočne hrane. Započeta je ponovna kontrola ispravnosti kukuruza u javnim skladištima Direkcije za robne rezerve i sav ispravan kukuruz biće distribuiran proizvođačima mleka. Stručna radna grupa koju je oformilo Ministarstvo će izraditi i dostaviti farmerima uputstvo za postupanje u ovoj situaciji – izjavio je Mahmutović.

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je juče da nema mesta panici i da je sa tržišta povučeno ono mleko koja sadrži nedozvoljenu količinu opasnog aflatoksina.

– Povučena su sva mleka koja su prešla granicu od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu. Ja sam obaveštena da su to dve vrste mleka – rekla je ministarka. Upitana o njenoj izjavi da građani sami procene da li će piti mleko, objasnila je da građani mogu bezbedno da piju mleko, ali da je normalno da deo njih strahuje čekajući rezultate laboratorije u Holandiji. Ona je odbacila da je ta izjava bila nepromišljena. Direktor Republičkih robnih rezervi Goran Tasić izjavio je juče da bi danas trebalo da počne vanredna kontrola kukuruza iz državnih rezervi na prisustvo aflatoksina.

– Po hitnom postupku biće izabrana referentna laboratorija koja će ispitati kukuruz, a rezultati bi trebalo da budu poznati sledeće sedmice – rekao je Tasić. On je naveo da je poslednja kontrola uskladištenog kukuruza, po nalogu Ministarstva poljoprivrede, bila decembra prošle godine, kada je utvrđeno da je kontaminirano sedam odsto ukupnih količina. Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je juče nadležne ministre i druge funkcionere na odgovornost u vršenju dužnosti i preduzimanje „energičnijih mera“ za sprečavanje opasnosti po zdravlje građana zbog moguće neispravnosti i štetnosti mleka.

Mleko povučeno iz vrtića u Kragujevcu

U svih 15 vrtića „Nada Naumović“ u Kragujevcu mleko je juče uklonjeno iz obroka za decu. U kragujevačkim vrtićima, u kojima boravi oko 3.400 mališana, koristi se mleko Niške mlekare, čije mleko, prema analizama Ministarstva poljoprivrede, ima povećan sadržaj štetnog aflatoksina. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari