Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović uputio je pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac, kao i poslaničkim klubovima SPS, SNS, SDS i DS u Narodnoj skupštini, u kome ih je zamolio da hitno preduzmu mere kojima bi zaštitili državnu imovinu na Zlatiboru.

Povod za Stamatovićevo obraćanje najvišim državnim organima je rešenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kojim je Privrednom društvu PK „Zlatibor“ dozvoljeno pravo upisa svojine nad 2.213 hektara zemljišta, koje je ranije bilo u državnom vlasništvu.

U informaciji, koju prati obimna dokumentacija, Stamatović podseća da je 2003. godine privatizovano tadašnje društveno preduzeće PK „Zlatibor“ i posebno ističe da „predmet privatizacije nije bilo zemljište koje je do tada koristio taj kombinat, već objekti i sve ono što je činilo društveni kapital“.

– Taj kombinat, odnosno imovinu koja je bila predmet privatizacije i koja je bila definisana dokumentacijom u postupku privatizacije, novi vlasnici su kupili za jedan milion evra, a sada – rešenjem Ministarstva, daje im se u privatnu svojinu preko dve hiljade hektara čija je tržišna vrednost neprocenjiva – naveo je u pismu predsednik opštine, koji je proteklih dana saopštio da sporno zemljište vredi četiri milijarde evra.

On dalje navodi da je „Agencija za privatizaciju, a po zahtevu opštine Čajetina, pre nekoliko godina, zvanično odgovorila da ostaje isti režim korišćenja zemljišta, odnosno da predmet privatizacije nije bilo poljoprivredno ili građevinsko zemljište, već samo zemljište ispod tih poljoprivrednih objekata i zemljište koje je služilo za redovnu upotrebu i korišćenje tih predmetnih objekata, dok preostalo zemljište ostaje u vlasništvu Republike Srbije“.

– Takođe, na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, nadležni organi opštine Čajetina, a po dobijenoj saglasnosti od Ministarstva poljoprivrede – Uprave za poljoprivredno zemljište, sproveli su postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima. Dobar deo tog zemljišta je upravo obuhvaćen navedenim rešenjima, čime se dolazi u protivurečnost između rešenja Ministarstva građevinarstva i infrastrukture i Ministarstva poljoprivrede – Uprave za poljoprivredno zemljište – objašnjava Stamatović.

– Na osnovu napred navedenog obraćamo vam se sa zahtevom da u skladu sa svojim nadležnostima preduzmete mere i radnje radi provere upisa predmetnog zemljišta u svojinu PK „Zlatibor“' i da, u skladu sa tim, preduzmete mere u krivično pravnom i građansko pravnom smislu, a sve u cilju zaštite državne imovine – zaključio je predsednik opštine Čajetina i zamolio naslovljene državne organe da „urgentno postupe“.

Mihajlović: Radna grupa će ispitati činjenice



“Na moje insistiranje formirana je posebna radna grupa koja ima zadatak da ispita sve detalje i činjenice u vezi sa raspolaganjem zemljištem Poljoprivrednog kombinata „Zlatibor“. U roku od 24 časa ta grupa treba da podnese izveštaj da li je sve bilo po zakonu, jer postoje indicije da je došlo do ugrožavanja javnog interesa u opštini Čajetina”, rekla je juče Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja.

Ona je navela da treba da se vidi i šta je bilo sa privatizacijom tog poljoprivrednog kombinata 2002. godine, koja nema veze sa sadašnjim vlasnikom koji je akcije kupio na berzi 2012. godine. Prema rečima Mihajlovićeve, ministarstvo je obavljalo redovne nadzore nad katastrom nepokretnosti, ne samo u opštini Čajetina, već i u ostalim lokalnim samoupravama zbog brige o javnom interesu.

„Videćemo na osnovu informacije koju smo juče dobili iz katastra da li postoji još neka dodatna informacija, da li nešto nije na pravi način uređeno, da li je možda bilo nekih zakupa za koje nismo znali“, rekla je Mihajlovićeva i dodala da će radna grupa u najkraćem roku dostaviti kompletnu informaciju o tome.

Ona je podsetila da je Ministarstvo po dobijanju informacija o mogućem narušavanju javnog interesa u upisu svojine već preduzelo korake uvidom u predmete PK „Zlatibor“ u Republičkom geodetskom zavodu, odnosno nadležnoj Službi za katastar nepokretnosti Čajetina. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari