Izjava Leonida Rešetnjikova, direktora Ruskog instituta za strateške studije, potvrdila je ono o čemu se dugo spekulisalo u javnosti i o čemu je Danas pisao, da stavovi ministarke energetike Zorane Mihajlović nisu „po volji“ Kremlja.

Naime, Rešetnjikov je u intervjuu za NIN rekao da ministarka Mihajlović „sabotira sporazum Vladimira Putina i Tomislava Nikolića“ o gasovodu Južni tok. U medijima se ranije pisalo da Rusima smeta i što ministarka energetike nije na „istoj talasnoj dužini“ sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem i zbog zalaganje za izgradnju gasovoda između Bugarske i Srbije. Takođe, govori se o tome da između predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ministarke Zorane Mihajlović postoje razlike o tome kako bi trebalo da izgleda gasni sporazum sa Moskvom, pa se spekuliše da je upravo ona bila „predmet“ njegovih kritika prilikom poslednjeg razgovora sa Putinom.

Zorana Mihajlović je pak u svojoj reakciji istakla da su takve tvrdnje pokušaj da se u „centar pažnje stavi ono što ne postoji“ i da se pažnja skrene sa važnih stvari kao što su ekonomske mere Vlade, reforma Srbijagasa i drugi problemi. Ministarka Mihajlović juče je izjavila da ne postoji sukob između nje i direktora Srbijagasa Bajatovića i da je prioritet Vlade reformisanje tog i ostalih javnih preduzeća. Mihajlovićeva je kazala da je Bajatović samo jedan od direktora javnih preduzeća koja su u vlasništvu države Srbije, i da ne treba govoriti o sukobima, već samo o tome kako unaprediti Srbijagas. „Prioritet razvoja i rada Ministarstva energetike u gasnoj politici jeste restrukturiranje Srbijagasa“, rekla je ona i dodala da će, kada to bude završeno, „vrlo rado razmeniti sve želje, čestitke i šta god to bilo s Bajatovićem“. Mihajlovićeva je istakla da su unapređenje i reformisanje Srbijagasa neophodni jer je previše novca prošlo kroz to preduzeće, a nema pravog rezultata. Prema njenim rečima, Srbija nema stabilno snabdevanje gasom, zbog čega je bitno graditi gasovode.

– Nadam se da će izgradnja gasovoda Južni tok početi do kraja ove godine. Srbiji će to dati stabilnost tako što će dobijati gas iz još jednog pravca“, kazala je ministarka. Dodala je da je bitna i izgradnja gasovoda Bugarska-

-Srbija, ali realizacija tog projekta kasni jer nije počelo restrukturiranje Srbijagasa. Podsetila je da je premijer Ivica Dačić još prošle godine potpisao memorandum o izgradnji tog gasovoda od Niša do Dimitrovgrada. „Verujem da ćemo rešiti te probleme jer je jedan od najvažnijih zadataka da se reformišu javna preduzeća, ne samo Srbijagas, već i Elektroprivreda Srbije“, rekla je ona.

Konsultant za strana ulaganja Milan R. Kovčević kaže za Danas da su kritike Rešetnjikova neozbiljne i predstavljaju mešanje u stvari koje nemaju nikakve veze sa ekonomijom.

– S obzirom da je Rešetnjikov na čelu jednog instituta on bi trebalo da se zanima samo činjenicama a ne da izriče optužbe. Da se pozabavio činjenicama iz gasnog sporazuma Rusije i Srbije, jasno bi došao do zaključka da je Srbija ta koja je oštećena i da smo mi ti koji imamo pravo da izričemo kritike na račun Moskve. Naime, za Naftnu industriju Srbije Rusi su platili veoma nisku cenu a pored toga plaćaju nedovoljno veliku naknadu za korišćenje mineralnih dobara u našoj zemlji. Tome treba dodati i da su Rusi većinski vlasnik skladišta gasa u Banatskom Dvoru i da nam je onemogućeno da to skladište, koje se nalazi na našoj teritoriji, punimo gasom koji nije Gaspromov – kaže Kovačević i ocenjuje da su kritika izrečene na njen račun zapravo posredan politički pritisak Moskve na Srbiju.

Sa druge strane Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, tvrdi za Danas da su ruske primedbe na račun ministarke Mihajlović „potpuno na mestu“.

– Imam utisak da je Zorana Mihajlović protivnik izgradnje Južnog toka i celokupnog gasnog sporazuma od prvog dana. U tom smislu treba i posmatrati kritičke tonove na njen račun koji stižu iz Moskve. Priča o tome kako smo mi sklapanjem gasnog sporazuma sa Rusijom na bilo koji način oštećeni je potpuno besmislena. Dovoljno je reći da su Italijani od Moskve tražili da Južni tok ide preko Rumunije, kao članice Evropske unije, a ne Srbije, koja to još uvek nije. Međutim, Rusi su rekli ne i gasovod će ići preko naše teritoriji. Dakle, nismo mi, kada je reč o tome, učinili Moskvi, već ona nama – kaže Vuletić. On ističe da nikakva opstrukcija ne može da zaustavi izgradnju Južnog toka kroz Srbiju niti da natera rusku stranu da se predomisli, tako da bi u narednih mesec dana trebalo očekivati da počne izgradnja na našoj teritoriji.

Jači su

Milan R. Kovačević podržava sve što je ministarka uradila po pitanju gasnog sporazuma. „Rusi su apsolutno svesni da su kao država mnogo jači od Srbije, i u ovom konkretnom slučaju oni to i demonstriraju. Prvi cilj je da se tim manevrom od srpske javnosti sakrije da su Rusi potpisivanjem gasnog sporazuma na polju ekonomije u Srbiji mnogo više dobili nego što su dali“, naglašava naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari