Banca Intesa i Evropska banka za obnovu i razvoj predstavile su juče program podrške razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji pod nazivom „Žene u biznisu“. Prezentaciji su prisustvovali visoki predstavnici dve institucije, Vlade Republike Srbije i diplomatskog kora. Za realizaciju programa EBRD je obezbedila kreditnu liniju od pet miliona evra, dok će ta sredstva Banca Intesa da plasira u vidu povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene. Za te kredite, uz fiksnu kamatnu stopu od 5,5 odsto, mogu se prijaviti firme i preduzetničke radnje, koje posluju najmanje 15 meseci, pod vođstvom žena.


Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je novinarima da su žene u preduzetništvu u Srbiji zastupljene manje od 30 odsto. „Naš interes je da pokrenemo žene da otvaraju svoje biznise, da budu preduzetnice, da stvorimo taj duh preduzetništva koji nam fali i da one budu jedan od pokretača privrednog razvoja“, predočila je ona.

Direktor EBRD u Srbiji Daniel Berg naglasio je da su male firme stožer ekonomije i da su one budućnost Srbije. Osim velikih projekata EBRD investicija i infrastrukture u Srbiji, sada imamo odličan program za mali biznis i sjajan tim i partnera banku Inteza koja će ga sprovesti, istakao je on.

Predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić ukazala je na problem ženskog preduzetništva – imovinsku kartu, koja ženu diskvalifikuje u podizanju kredita.

– Kredit do 25.000 evra odobravaće se samo na menice, čime ćemo prevazići taj problem nemanja ličnog zaloga sopstvene imovine. Imajući u vidu koliko su naše žene inventivne, jer smo i do sad imali projekte za žene, ubeđena sam da će ovaj projekat postići uspeh i podstaći žene da ravnopravno rame uz rame konkurišu u poslu – rekla je ona i kao važnu napomenula institucionalnu podršku vlade.

Zajmovi za obrtna sredstva plasiraju se sa rokom otplate do 36 meseci, uz grejs period do 6 meseci, koji je uračunat u period otplate, dok se pozajmice za investicije odobravaju na rok od 37 do 60 meseci i grejs period do 12 meseci, koji je uključen u taj period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari