Bratislav Gašić, ministar odbrane, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i generalnog direktora Prvog partizana Dobrosava Andrića, otvorio je juče novi pogon za proizvodnju čaura u toj fabrici, koji se nalazi u dve rekonstruisane hale od oko 10.000 kvadratnih metara.


Tom investicijom vrednom 3,7 miliona evra, biće omogućeno izmeštanje dela opreme iz podzemnog objekta, stvoriće se humaniji uslovi za rad zaposlenih, biće ušteđeno oko sedam miliona dinara mesečno, a i proizvodnja će biti veća.

Istakavši da je nakon „trzavica“ oko izbora generalnog direktora u tom preduzeću, nakon čega je ipak izabran sadašnji direktor Dobrosav Andrić, za šta su se zalagali fabrički sindikati, otvara novi pogon, Gašić je rekao da će na proleće u taj prostor stići i nova mašina iz Švajcarske od oko 4,5 miliona evra, što je takođe investicija Prvog partizana. Time će biti zaokružen proces koji je pokrenut pre dve godine, kako bi se pogon iz podzemnog objekta izmestio u novi objekat na Trešnjici, kod Užica.

– Planirano je da objekat na Trešnjici bude završen 2016. godine i u njemu će uslovi za rad biti bolji i humaniji, a time će se završiti veliki investicioni ciklus od oko 30 miliona evra, koliko je Prvi partizan investirao u infrastrukturu i tehnološku modernizaciju – rekao je ministar, dodavši da je, zbog preseljenja opreme i velikih ulaganja, proizvodnja u užičkoj fabrici municije, do 31. novembra ove godine bila manja do 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, te da će to biti nadoknađeno, ali da je značajno povećana u odnosu na poslednje dve godine.

Ministar je obradovao one radnike Prvog partizana koji su godinama bili angažovani na osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, najavivši da će veći deo njih biti primljen u stalni radni odnos, što ranije nije bilo moguće zbog uredbe Vlade Srbije.

– Dogovorili smo se sa menadžmentom da u fabrici, koja broji 1.500 radnika, više ne bude jedna trećina stalno zaposlenih, jedna trećina po ugovorima o delu, a jedna trećina po ugovorima o povremenim i privremenim poslovima, nego da Prvi partizan od Nove godine ima 1.100 radnika u stalnom radnom odnosu – najavio je Gašić, dodavši da će status preostalih 400 angažovanih po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima zavisiti od obima budućih poslova.

Istakavši da će „Vlada Srbije maksimalno podržati domaću odbrambenu industriju“ i da je to „najavio i premijer Aleksandar Vučić“, on je najavio da će Srpska banka postati isključivo finansijski servis vojne industrije.

– Uspeli smo da iz ruku tajkuna izvučemo Srpsku banku, koja je bila uništena nenamenskim trošenjem para i davanjem kredita, tako da će ona u narednom periodu biti isključivo banka sedam fabrika namenske industrije u Srbiji – rekao je Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari