Član nemačkog Bundestaga Bartolomeus Kalb juče je u razgovoru sa potpredsednicom Vlade Srbije Kori Udovički ocenio da investitori žele pouzdanu upravu na koju mogu da računaju kada započinju poslove u Srbiji.


Kalb i Udovički razgovarali su o problemima sa kojima se Srbija suočava u procesu otpočetih državnih reformi, i istaknuta je obostrana spremnost na saradnju u prevazilaženju tih problema, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. „Postoji spremnost Nemačke da preko kompanija koje već aktivno posluju u Srbiji popravi trenutno lošu situaciju oko nezaposlenosti“, naveo je Kalb, uz pohvale naporima Vlade koji se čine na polju reformi.

Udovički, koja je i ministarka državne uprave, istakla je da posebno mesto u radu Ministarstva kojim rukovodi ima reforma javne uprave, koja prema Strategiji proširenja EK predstavlja jedan od tri osnovna stuba reformi na putu ka članstvu u EU.

– Problemi sa kojima se suočavamo u reformi javne uprave se moraju napasti iz tri pravca – detaljnim analizama i sistemskom reorganizacijom, jačanjem sistema planiranja unutar vlasti i jačanjem e-uprave“, kazala je ona. Udovički je istakla da je cilj reformi profesionalna administracija koja će biti pravi servis privrede i građana.

Nemačka delegacija, predvođena Kalbom, u poseti je Srbiji povodom stipendija koju Bundestag omogućava mladima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari