Međunarodno ocenjivanje najboljih vina Srbije, koje četvrti put zaredom organizuje onlajn magazina Vino.rs, održaće se 27. i 28 novembra u Beogradu. Pod nazivom „Veliki test Vino.rs 2014“, najbolja vina Srbije po prvi put će ocenjivati isključivo inostrani žiri sastavljen od internacionalnih sudija, među kojima i dvoje s titulom „Master of Wine“.

 Vina će biti podeljena i ocenjena u šest kategorija (crvena, bela, roze, penušava, prirodno slatka i pojačana ili aromatizovana), a žiri će na kraju uz pobednike po kategorijama proglasiti i sveukupnog pobednika koji će poneti „Vino.rs Grand Prix“ i naziv najboljeg vina Srbije 2014. godine.

Dolazak na „VTV2014“ najavili su vinski novinari i blogeri iz Velike Britanije, Italije, Nemačke, Bugarske, Hrvatske, SAD, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, a manifestaciju je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, koje ukazuje posebnu pažnju proizvodnji vina – jedinoj privrednoj delatnosti u Srbiji koja beleži konstantan rast u kvalitetu i obimu proizvodnje.

Da podsetimo, prošlogodišnje najbolje vino Srbije bilo je „Kremen Kamen 2011“ iz negotinske Vinarije Matalj, koje je pobedilo u konkurenciji više od 150 najboljih vina Srbije, dok su prethodnih godina dobitnici ove nagrade bili još i „Cuvee No. 1 2008“ Vinarije Zvonko Bogdan i „Rodoslov Reserve 2006“ Vinarije Aleksandrović.

Rezultati ocenjivanja i proglašenje pobednika po kategorijama, kao i dodela „Grand Prix Vino.rs“ za najbolje vino Srbije obaviće se u petak u hotelu Falkenštajner.

Master of Wine

Engleskinja Džo Ahern, jedan od najvećih svetskih stručnjaka za vino, enolog i internacionalni sudija sa zvanjem „Master of Wine“, jedna je od članica žirija ovogodišnjeg, 4. međunarodnog ocenjivanja najboljih vina Srbije u izboru Vino.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari