Uprkos obelodanjivanju ugovora kojim je regulisan nastup Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane na proslavi Nove godine po julijanskom kalendaru, organizovane 13. januara ove godine na centralnom trgu u Nišu, još nije poznata cena tog nastupa, koji je, prema rečima gradskih zvaničnika, poznati muzičar „donirao gradu“. Za sada je izvesno da je organizacija dočeka građane Niša koštala više nego što su saopštavali gradski zvaničnici, kao i da to nisu jedini netačni podaci koje su iznosili.


Lokalni antikorupcijski forum Niš objavio je juče da taj grad uopšte nije zaključio ugovor o donatorstvu sa Bregovićem, kako je saopštavano medijima, već ugovor o saradnji sa privatnom firmom „Tetak“ sa Pala, u kojem nije naveden bilo kakav iznos doniranih sredstava. U njemu je, pak, navedena obaveza grada Niša da za članove orkestra obezbedi 11 soba i lokalni transfer u Srbiju. Ugovor je datiran na 14. januar, a potpisali su ga niški gradonačelnik Zoran Perišić i Bregović, kao direktor firme „Tetak“. LAF je ovaj ugovor dostavio zainteresovanim medijima.

Takođe, doček Nove godine koštao je građane Niša najmanje 2,5 miliona dinara, a ne 1,5 miliona, kako je saopštavano medijima. Prema podacima niške Uprave za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke grad Niš je za različite troškove tehničke produkcije Bregovićevog koncerta uplatio tri puta po 468.000 dinara privatnoj firmi „Megatron production“ iz Beograda, a gradska opština Medijana je iz opštinskog budžeta platila još ukupno 1,05 miliona dinara niškim firmama „Istok“ i „ADVL“, kao i MP „Tropiku“ iz Novih Banovaca, na ime ozvučenja, rasvete, honorara i vatrometa. Iz gradskog budžeta je sredinom ovog meseca plaćen i porez na dodatu vrednost od 49.179 dinara, nakon što je prethodno „izvršen obračun cene koštanja za izvođačke honorare po ugovoru o saradnji“.

Na početku ove godine gradonačelnik Perišić i njegovi saradnici saopštili su da u gradskom budžetu nema sredstava za organizaciju dočeka Nove godine po gregorijanskom kalendaru, a odmah zatim da će dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru ipak biti. Prema njihovim rečima, Bregovićev koncert finansiraće neimenovani „prijatelji“ i on „neće koštati Grad ni dinar“. Pred sam doček naveli su da taj koncert građanima Niša poklanja sam Bregović, a da će Grad izdvojiti samo „oko 1,5 miliona dinara“ za „tehničko opremanje bine“, te platiti PDV na njegov donatorski nastup.

 

DRI ne kontroliše finansiranje Nove godine

Državna revizorska institucija negirala je juče nezvanične informacije da je ovih dana navodno kontrolisala način trošenja ovogodišnjih budžetskih sredstava u Nišu, a u okviru njega i finansiranje pravoslavne Nove godine. „Državna revizorska institucija nije revidirala pravilnost organizovanja dočeka Nove godine 13. januara 2015. godine. U skladu sa Programom revizije za ovu godinu, DRI je započela reviziju konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnost poslovanja Grada Niša za prošlu, odnosno 2014. godinu“, rekli su u DRI za naš list. Z. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari