Rasprava o amandmanima na predloženi Zakon o žičarama za transport lica, juče je u Skupštini Srbije prerasla u polemiku poslanika SDS Janka Veselinovića i resorne ministarke Zorane Mihajlović o tome ko je odgovoran za to što još uvek nije obnovljen Žeželjev most u Novom Sadu. Veselinović je poručio naprednjačkim vlastima da, s obzirom na to da nisu sposobne da okončaju taj posao, bar izgrade žičaru za transport Novosađana, ali mu je ministarka obećala da će most biti završen, jer će Vlada Srbije rešiti sve probleme koje joj je ostavila prethodna vlast.


– Čekala sam vas gospodine Veselinoviću da i prošli put kada je bila reč o zakonu u načelu pričate o Žeželjevom mostu, ali vas nije bilo. Sada ste mi dali fantastičan šlagvort da vam kažem nekoliko informacija o Žeželjevom mostu. Radovi stoje, ili se radi umanjenim kapacitetom zbog vas, odnosno Pokrajinske vlade, koja je jedna od ugovornih strana a sve čini da mosta ne bude. Verujem da ćemo nakon sednice Vlade početi da radimo taj most – navela je Mihajlovićeva, najavljujući da su grad Novi Sad i Vlada Srbije pripremili zaključke sa svim bitnim elementima, i da će nakon toga krenuti radovi na tom mostu.

– Gospođo Mihajlović – uzvratio je Veselinović – mi se nismo čekali na dogovorenom mestu. Kažete čakali ste me ovde, u skupštini, ali pre šest meseci ste mi rekli da ćemo se naći kod Žeželjevog mosta, prilikom nastavka radova.

On je dodao da nije Pokrajinska vlada kriva što ministarka ne zna da organizuje posao, jer je to trebalo da učini Železnica Srbije.

– Zašto ste ovih dana navrat nanos našli rešenje? Pa zato što su izvođači najavili da će 27. aprila napustiti gradilište i pokupiti mehanizaciju. I vama su to rekli. Setili ste se i tog mosta sada kada su poslanici Evropskog parlamenta posetili to gradilište i pitali: Šta radite ljudi, dobili ste novac iz evropskih fondova, čak 26 miliona evra, deo sredstava je obezbedila pokrajina, a deo grad Novi Sad – naveo je Veselinović

Poslanici opozicije i ministarka nastavili su polemiku i tokom rasprave o amandmanima na Zakon o žičarama. Naime, SDS je predložila da radno vreme žičara bude šest sati dnevno, a neprihvatanje tog amandmana ocenili su kao odnos Vlade Srbije prema radnicima.

– Mislite samo o krupnom kapitalu, o kapitalistima, o finansijskim organizacijama, ne mislite o radnicima. Uredite bolje ovaj zakon da kasnije ne biste bili odgovorni za zaustavljanje žičare, da ne biste bili odgovorni, kao sada po mišljenju savetnika predsednika Srbije, za to što avion nije umalo pao.

Nemojte da zbog ovakvih stvari odete sa mesta na kome ste sada. Nisam tražio amandmanom da se pomene kafa, već alkohol, opojne droge. Ti ljudi koji to imaju u krvi mogu da naprave takve greške u sistemu zbog kojih možete da odgovarate i budete smenjeni – upozorio je Veselinović.

Mihajlovićeva mu je odgovorila da će podzakonskim aktima biti tačno precizirano koliko će radno vreme biti za žičničare, ali i da jedan mašinovođa vozi po 10 sati.

– Onako kako ste vi razumeli radnike tako ste prošli na izborima – poručila je Mihajlović, dodajući da je radnik u fokusu svega što radi Vlada Srbije, a da su u fokusu prethodne vlasti bili „neki drugi ljudi, kompanije i oni koji sada odgovaraju pred Tužilaštvom“.

Bolest, droga, alkohol

Budući da je SDS amandmanima predložila da se propiše da radnici na žičarama ne mogu obavljati taj posao ako su umorni, bolesni ili pod uticajem droga i alkohola, što je Vlada odbila, odgovor je stigao od šefa poslanika SNS Zorana Babića, koji je rekao da ta odredba može da se uvede i u skupštinski Poslovnik za pojedine osobe u republičkom parlamentu.

 

Mihajlovićeva: Žeželjev most za 17 meseci

Ministarka Zorana Mihajlović potrudila se i juče da ne ostane dužna kritičarima iz opozicije. „Da ste vi kojim slučajem ostali na vlasti, Žeželjev most bi se verovatno gradio još 15 godina. On će biti završen za 17 meseci od trenutka potpisivanja sporazuma – rekla je ona zahvalivši se još jednom Gradu Novom Sadu što je bio dovoljno veliki i pametan da zna da je Žeželjev most važan za građane Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari