– Američki kongres obnovio je Srbiji status povlašćene nacije u trgovini sa SAD, odnosno odobrio je i našoj zemlji Generalni sistem preferencijala (GSP) koji stupa na snagu sutra i važiće do 31. decembra 2017. godine. Status GSP omogućava povlašćeni bescarinski izvoz u SAD za gotovo 5.000 proizvoda iz 122 odabrane zemlje i teritorije uključujući i Srbiju.

Rečena informacija će, kako ističu pojedini mediji, ponajviše obradovati dve kragujevačke fabrike, Fijat Krajsler automobili Srbija i Zastavu oružje. Ovo stoga što oko 70 odsto srpskog izvoza u Ameriku u poslednjih nekoliko godina čine upravo automobili (sve verzije modela fijata 500L) i Zastavino lovačko-sportsko i oružje za ličnu odbranu (pištolji i revolveri), ali i lovačko-sportska i pištoljska municija, koja se već decenijama ne proizvodi u Kragujevcu, nego u užičkoj fabrici Prvi partizan, i koja je za iduću godinu već ugovorila plasman 60 miliona metaka na američkom tržištu. Prvi partizan godišnje u SAD izveze metaka i oružja u vrednosti od skoro 100 miliona dolara.

Ovde valja napomenuti da je Srbija status povlašćene nacije u trgovini sa SAD-om, nakon perioda međunarodnih sankcija SR Jugoslaviji u vreme Miloševića ponovio dobila u decembru 2003, koji je važio do jula 2013. godine. U tom desetogodišnjem periodu, Srbija je, bez carina (koje su u vreme embarga na oružje, na primer, bile dodatna kaznena mera i iznosile neverovatnih 65 odsto), odnosno uz administrativne troškove uvoznika od nekih jedan posto, u SAD najviše izvozila Zastavino lovačko-sportsko i oružje za ličnu odbranu i užičku municiju, uz manje količine generatora, električnih motora, alkoholnih pića i smrznutog voća, da bi 2012. iz Kragujevca put Amerike, preko Italije, doduše, ponovo krenuli i kontingenti automobila.

Od sredine 2013. do ovih dana, Srbija, iz domaćoj javnosti nedovoljno poznatih razloga, nije imala povlašćeni status u trgovini sa SAD, što, međutim, uprkos carinama, nije u većoj meri ugrožavalo izvoz Zastavinog oružja u Ameriku. Kragujevačka fabrika je, tako, 2014. u Ameriku izvezla lovačke karabine svih tipova, malokalibarske puške, pištolje i revolvere u vrednosti od oko 20 miliona dolara, što je na nivou prekookeanskog plasmana te fabrike iz ranijih godina.

Ovo, međutim, ne znači da dobijanje statusa GSP neće omogućiti Zastavi da poveća izvoz u Ameriku. Bolji poznavaoci ove problematike smatraju da će kragujevačka fabrika oružja uskoro, u dogovoru sa uvoznikom, moći da povećava količine i izvoznu cenu svojih proizvoda, ali da je malo verovatno da će američki partner, što za Zastavu i nije bitno, da podiže prodajnu cenu Zastavinog oružja. Američki partner, najverovatnije, neće želeti da poziciju na tržištu rizikuje promenom prodajne cene kragujevačkog oružja, već da će profit uvećavati plasmanom većih kontingenata pušaka, pištolja i revolvera.

 Menadžment kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija juče se ovim povodom nije oficijelno oglašavao, iako je, uprkos oscilacijama u plasmanu, Amerika jedno od značajnijih tržišta za plasman kragujevačkog „velikog fiće“. Izvoz „Fijata 500L“ u SAD, u 2013, vredeo je 338,3 miliona dolara, dok je lane pao na 88,7 miliona dolara.

Kragujevačka fabrika, naime, više od 90 odsto proizvodnje fijata 500L, najpre, preko luke Bar, izvozi u Italiju, odakle se automobili distribuiraju na evropska i na američko tržište. Italija je, svakako, među zemljama koje imaju povlašćeni status u trgovini sa Amerikom. Otuda će kompanija FCA Srbija u pohod na američko tržište morati da krene sa novim modelom, koji će, prema saznanjima našeg lista, u dogledno vreme sigurno izlaziti iz pogona kragujevačke fabrike.



 

Retroaktivna primena statusa povlašćene nacije



Deo odluke o GSP predviđa da se status povlašćene nacije u trgovini sa SAD primenjuje retroaktivno od 31. jula 2013, kad je obustavljena primena KGP programa. To znači da će srpskim izvoznicima biti vraćen novac koji su od tada platili na ime carinskih dažbina prilikom izvoza u Ameriku. Najviše novca po tom osnovu dobiće Prvi partizan i zastava oružje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari