Nakon nedavne najave, Agencija za privatizaciju je, krajem aprila, i zvanično poništila tender, odnosno povukla poziv za prikupljanje ponuda za prodaju imovine kragujevačke fabrike „21. oktobar“. Menadžment fabrike i javnost do juče nisu obavešteni o razlozima povlačenja poziva, niti o tome kada će i da li će tender za privatizaciju „21. oktobra“ da bude ponovljen.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Povučeni su, kako je navedeno u saopštenju Agencije, pozivi za prodaju topionice i matične lokacije (fabričkog kruga i pogona) tog preduzeća za proizvodnju auto-delova, koje su zainteresovanim kupcima bile ponuđene 17. aprila.

Potencijalnim kupcima imovine kragujevačke fabrike, ali ni javnosti Agencija za privatizaciju nije saopštila ni kakvu to topionicu u „21. oktobru“ prodaje. Informacija o prodaji „topionice“ u „21. oktobru“ najpre je 17. aprila, kad je tender objavljen, zbunila, a ubrzo potom i dobrano zasmejala bolje poznavaoce kragujevačke i srpske privrede. U fabrici „21 oktobar“, naime, ne prodaje se nikakva topionicu, već pogon u šumadijskom mestu Toponica, u kojem su ranije, dok je radio, izrađivani delovi od metala.

U menadžmentu „21. oktobra“ ni juče, kao ni nakon najave poništenja tendera, nisu znali zbog čega je povučen javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju imovine te firme, ali se nadaju da će novi tender biti objavljen u dogledno vreme.

– Ništa ne znamo, jer nikakvu informaciju od nadležnih nismo dobili. Ovo, međutim, ne znači da se odustaje od privatizacije „21. oktobra“, već da će javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju imovine našeg preduzeća, iz određenih razloga, biti obnovljen. Ne verujem da će suština tog novog javnog poziva biti značajnije promenjena u odnosu na prethodni. Barem ja ne očekujem bitnije promene, ali videćemo kad bude objavljen – kaže za naš list direktor „21. oktobra“ Goran Stojković.

Podsetimo da je Agencija za privatizaciju 17. aprila oglasila prodaju, dakle ne topionice, već pogona u Toponici, i matične lokacije, odnosno pogona tog preduzeća za proizvodnju auto-delova u staroj kragujevačkoj Industrijskoj zoni, uz napomenu da pravo učešća na javnom nadmetanju imaju domaća i strana fizička i pravna lica.

Početna cena pogona u Toponici (površine oko 3.000 kvadratnih metara) na tom tenderu iznosila je 660.614 evra, dok su fabrički krug od oko 8,5 hektara, u užem kragujevačkom gradskom jezgru, i pogoni za proizvodnju delova od plastike, hladnjaka, grejača i svetlosne opreme za putnička, privredna i ostala motorna vozila (površine 40.000 kvadrata) procenjeni na 8,9 miliona evra. Rok za podnošenje ponuda bio je 27. maj. Otkup prodajne dokumentacije trebalo je da traje do 21. maja. Otvaranje prijava bilo je predviđeno za 29. maj, a otvaranje ponuda za 11. jun. Prošlomesečno poništavanje tendera od 17. aprila prolongiralo je sve ove rokove, s time što je nepoznanica da li će novih rokova uopšte i biti.

Firma „21. oktobar“ je do 2001. bila jedna od značajnijih Zastavinih fabrika, koja je dobar deo svoje proizvodnje izvozila mahom u bivši SSSR, za tamošnjeg proizvođača automobila VAZ, odakle su u Zastavu kao „kontraisporuke“ stizale gotove „lade“.

Nakon dekomponovanja Grupe „Zastava“, u leto 2001, „21. oktobar“ posluje kao samostalno preduzeće u restrukturiranju, koje je preteće propasti spasila proizvodnja delova za belu tehniku, koje isporučuje fabrikama slovenačkog „Gorenja“ u Srbiji.

Pre dve godine pogon „21. oktobra“ u Gruži kupila je norveška kompanija Rap Marine, koja ovde, kao i u ostalim svojim fabrikama u Evropi i Americi, proizvodi delove za naftne platforme i tankere.


Savez samostalnih sindikata: Neozbiljnost državnih organa

U Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) u Kragujevcu ponavljaju da smatraju da je poništavanje tendera za prodaju imovine „21. oktobra“ novi primer neozbiljnosti i neodgovornosti nadležnih državnih organa, pre svih Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju. Svojom neozbiljnošću i neodgovornošću, te nepoznavanjem situacije i ishitrenim potezima, nadležni državni organi, ističu sindikalci, ne prestaju da doprinose daljem urušavanju srpske privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari