Ministarka finansija Dijana Dragutinović izjavila je danas da su završeni pregovori o četvrtoj reviziji stend-baj aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da će to omogućiti Srbiji da povuče dodatnih 380 miliona evra koji su namanjeni podršci deviznim rezervama.

st1\:*{behavior:url(#ieooui) }


Dragutinović je rekla da pošto očekivani privredni oporavak nije išao predviđenim tempom, dogovoreno je da se poveća deficit budžeta zbog manjka javnih prihoda.

Dogovoreno je i da se izdvoji 6,5 milijardi dinara za isplate najugroženijim kategorijama stanovništva – penizionerima, zaposlenim u juavnim službama i siromašnim opštinama.

Isplatiće se, prema dogovoru, takođe i zaostale zemljoradničke penzije, kazala je ministarka Dragutinović.

U sporazumu su revidirane očekivane stope ekonomskog rasta sa dva odsto, na jedan i po procenat u ovoj godini i na tri sa ranije planiranih četiri procenta u 2011. godini, kazala je ministarka finansija.

Ciljana inflacija u ovoj godini ostaje, prema rečima Dragutinovićeve, na ranije predviđenom nivouod šest odsto, plus – minus dva procenta,a naredne godine 4,5 odsto, plus minus dva.

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Albert Jeger izjavio je danas da će 2010. i 2011. biti dve teške godine za građane Srbije zbog usporenog rasta i oporavka privrede i ocenio da Srbija mora da smanji javnu potrošnju i pojača fiskalnu disciplinu da bi taj usporeni rast lakše podnela.

Dva su razloga revidiranja BDP-a sa dva na 1,5 odsto u ovoj isa četiri natri odsto u idućoj godini – niži obim izvoza i smanjen priliv investicija, rekao je Jeger na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika MMF i Vlade Srbije.

On je dodao i da Vlada mora do kraja godine da da predlog zakona o penzionom sistemu i predlog zakona o fiskalnoj disciplini.

Govoreći o kursu dinara Jeger je ocenio da je „plivajući“ kurs pomogao Srbiji da lakše izdrži negativne efekte svetske krize i da je podstakao izvoz iz zemlje „mada svi u Srbiji nisu bili zadovoljni padom nacionalne valute“.

Jeger je najavio da, ukoliko Vlada bude prihvatila dogovor sa MMF, Bord izvršnih direktora te institucije održaće u junu sednicu na kojoj bi trebalo da se prihvati četvrta revizija stend baj aranžmana i Srbiji odobri povlačenje još 380 miliona evra za jačanje deviznih rezervi.

Jeger je istaakao da će 2010. i 2011. biti dve teške godine za građane Srbije zbog usporenog rasta i oporavka privrede i ocenio da Srbija mora da smanji javnu potrošnju i pojača fiskalnu disciplinu da bi taj usporeni rast lakše podnela.

Dva su razloga revidiranja BDP-a sa dva na 1,5 odsto u ovoj isa četiri natri odsto u idućoj godini – niži obim izvoza i smanjen priliv investicija, rekao je Jeger na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika MMF i Vlade Srbije.

Govoreći o kursu dinara Jeger je ocenio da je „plivajući“ kurs pomogao Srbiji da lakše izdrži negativne efekte svetske krize i da je podstakao izvoz iz zemlje „mada svi u Srbiji nisu bili zadovoljni padom nacionalne valute“.

Jeger je najavio da, ukoliko vlada bude prihvatila dogovor sa MMF, Bord izvršnih direktora te institucije održaće u junu sednicu na kojoj bi trebalo da se prihvati četvrta revizija stend baj aranžmana i Srbiji odobri povlačenje još 380 miliona evra za jačanje deviznih rezervi.

Potpredsednik Vlade Srbije i minsitar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ocenio je danas da će sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom doprineti stabilnosti kursa dinara i deviznih rezervi zemlje.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika MMF i Vlade Srbije, rekao da su devizne rezerve rekordne i trenutno iznose 11 milijardi evra , što je sasvim dovoljno da NBS može da interveniše na deviznom tržištu.

Dinkić je objasnio da Srbija neće povlačiti sredstva od kraja juna, kada ih MMF odobri, jer trenutno imamo četiri puta veće devizne rezerve od ukupne mase dinara kod građana i banaka.

Dogovoreno je i da se omogući jednokratna isplata bonusa u javnim službama u vidu regresa za godišnji odmor do 5.000 dinara koju neće dobiti pomoćnici ministara, rekao je Dinkić , i dodao da će isti iznos dobiti i penzioneri sa najnižim primanjima

Dinkić je dodao da je za Božić predviđena isplata još jednog bonusa od po 5.000 dinara što je ranije već dogovoreno sa prosvetom i zdravstvom.

Ministarje najavio da će predstavnici MMF doći u Beograd ponovou avgustu i izrazio uverenje da tada možemo očekivati drugačije i bolje projekcije te međunarodne finansijske institucije.

MMF je 15. maja 2009. godine odobrio Srbiji novi stend-baj aranžman u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Sredstva tog kredita koriste se za jačanje deviznih rezervi, kao podrška ekonomskom programu Vlade Srbije za umanjenje uticaja svetske ekonomske krize.

U dosadašnje tri tranše Srbija je povukla oko 1,3 milijarde evra iz aranžmana s MMF-om.

S predstavnicima te međunarodne finansijske institucije raspravljalo se, u razgovorima koji su počeli 12. maja a juče okonačani, o najnovijim fiskalnim, monetarnim i makroekonomskim kretanjima irealizaciji obaveza ranije preuzetih sporazumom sa Fondom, sa posebnim osvrtom na pitanja koja se odnose na usklađivanje penzija i usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti.



 

LJAJIĆ: Sporazum će omogućiti realizaciju socijalne pomoći

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da će postizanje sporazuma sa MMF omogućiti realizaciju paketa socijalne pomoći u ukupnoj vrednosti od jedne milijarde i 450 miliona dinara. On je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije rekao da će biti izdvojeno 252 miliona dinara za narodne kuhinje – 69 postojećih i 10 novih. Takođe će biti odvojen 131 milion dinara za 53.300 lanč paketa osnovnih životnih sredstava i higijenske pakete za stara lica i seoske porodice. Predviđena je i pomoć porodicama koje se nalaze u takozvanoj sivoj liniji siromaštva, odnosno one koje su siromašne ali ne ispunjavaju uslove za dobijanje socijalne pomoći i za tu namenu biće odvojeno 100 miliona dinara. Takođe je predviđeno i 400 miliona dinara za socijalne usluge na lokalnom nivou u 48 najnerazvijenijih opština što podrazumeva pomoć u kući, osnivanje gerontoloških centara i pomoć deci sa smetnjama u razvoju. Pored toga, ova sredstva treba da doprinesu da se u potpunosti pokriju predviđeni dečiji dodaci i porodiljske naknade za koje svake godine nedostaje oko 500-600 miliona dinara, naveo je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari