Gradsko veće u Kragujevcu odobrilo je juče potpisivanje memoranduma o razumevanju između Grada i kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC), a radi se, rečeno je na jučerašnjoj sednici tog organa, o najozbiljnijoj investiciji u oblasti poljoprivrede u regionu centralne Srbije u poslednjih 20-ak godina.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Kineski partner je zainteresovan da zajedno sa gradom uđe u ozbiljnu investiciju, koja bi, u dogledno vreme, obezbedila otkup svega onoga što šumadijski seljak može da proizvede u oblasti stočarstva.

– Kineski partner planira izgradnju farme, klanice i hladnjače, ali i proizvodnju struje i organskog đubriva po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima u svetu. To je potpuno zaokružen proces proizvodnje, a kapaciteti su toliki da verovatno neće biti šumadijskog stočara, koji neće moći da uđe u saradnju sa ovom kompanijom. Ovo je verovatno prekretnica u razvoju poljoprivrede u Šumadiji – ocenio je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, napominjući da će kineska kompanija pokriti oblast u krugu od 50 kilometara oko Kragujevca. On je najavio da će posle potpisivanja memoranduma uslediti izrada studije izvodljivosti, kojom će biti precizirani kapaciteti kineske investicije. Realizacija projekta će, prema Nikolićevim rečima, najverovatnije početi naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari