Iako se činilo da će vlada „rešiti“ problem neispravnog mleka podizanjem granice za dozvoljenu koncentraciju aflatoksina, što je po rečima ministra poljoprivrede Gorana Kneževića iznuđena odluka, priča je juče dodatno zahuktana.

Prvo je bugarski ambasador demantovao ministra koji je u jutarnjem programu RTS-a izjavio da dve trećine zemalja u svetu, među kojima su i neke iz našeg okruženja, poput Bugarske, dozvoljava prisustvo aflatoksina do 0,5 mikrograma po kilogramu mleka. „Bugarska se strogo pridržava i primenjuje Regulativu EU 1881/2006. i u skladi sa tim dopustiva količina aflatoksina u mleku na bugarskom tržištu je 0,05 mikrograma po kilogramu mleka“, navela je Ambasada Bugarske u Beogradu.

Drugi udarac stigao iz Nemačke, gde je štampa objavila da je iz Srbije u tu zemlju izvezeno više od 10.000 tona zatrovanog kukuruza. Još se na zna koliko je zapravo ovogodišnjeg ugovoreno sa nemačkim kupcima, ali prema podacima koje je iznelo nemačko ministrastvo za poljoprivredu, do sada je preko luke Hanover u pokrajinu Donju Saksoniju pristiglo oko 45.000 tona srpskog kukuruza, od čega je oko 10.000 već plasirano vlasnicima 3.500 farmi, dok se preostala količina koja ne odgovara standardima o bezbednosti hrane iz te zemlje nalazi uskladištena i čeka dodatne provere jer još nije utvrđeno da li je čitav kontingent toksičan. U Nemačkoj sumnjaju da su izvesne količine otišle i u druge krajeve zemlje, ali za sada nema potvrde tih spekulacija.

– U toj priči nije baš sve jasno, pogotovu ako se ima u vidu da je kukuruz prvi artikl u ukupnom srpskom izvozu. Samo u prošloj godini izvezli smo 1,56 miliona tona i zaradili oko 800 miliona dolara. Mi imamo ogromno iskustvo u tom poslu, i zato ne mogu da verujem da je došlo do propusta na relaciji prodavac-kupac. Još jesenas su bile informacije o povećanom prisustvu aflatoksina i logično je bilo da kupac zahteva da robu prate fitosanitarni sertifikati u kojima bi posebno bilo zahtevana analiza prisustva tog toksina. Nelogično bi bilo i da je ta prateća dokumentacija neispravna, jer ne znam koja bi to akreditovana laboratorija dozvolila takav propust – kaže za Danas Milan Prostran, savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije.

On dodaje da od te informacije ne očekuje preveliku štetu po naš izvoz, jer je i ranije bilo sličnih situacija.

– To su sistemi necarinskih barijera i one se prevazilaze u poslu. Tako je, setimo se, bilo i u jednom trenutku kod izvoza maline, sada su i Makedonci „utvrdili“ prisustvo nekih metala kod naše pšenice, a činjenica je da smo ove godine imali izuzetno kvalitetno žito – tvrdi Prostran.

Mleko u Srbiji je zdravo i bezbedno i nepotrebno je bilo dizati toliku prašinu oko aflatoksina u njemu, ocenjeno je u Privrednoj komori Srbije. Podaci o šteti koja je nastala tokom proteklih nedelja još nisu sakupljeni, ali je procena da će to biti oko 50 miliona evra na mesečnom nivou. Najveće gubitke imaće domaći proizvođači stočne hrane, mleka i mlečnih proizvoda.

Ministar poljoprivrede danas će sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem razgovarati o odgovornosti zbog zbrke koja je nastala na tržištu mleka i posledica koje su time izazvane za proizvođače. Redakcija Danasa nije dobila odgovor iz Srpske napredne stranke na pitanje da li će eventualna smena Kneževića sa ministarskog mesta biti na dnevnom redu današnje sednice predsedništva.

Iz Ministarstva poljoprivrede juče je saopšteno da je na inicijativu srpskog ministra za utorak sazvan sastanak kojem se očekuje da će prisustvovati resorni ministri iz regiona. Tema će biti usaglašavanje procedura propisa o bezbednosti hrane.

Nemačke laboratorije: Povišen nivo aflatoksina u svim uzorcima

Novi Sad /// Analize mleka iz Srbije na prisustvo alfatoksina po takozvanoj Eliza metodi, rađene u laboratorijama u Nemačkoj, pokazale su povišeno prisustvo aflatoksina u svim uzorcima, objavila je Vlada Vojvodine. Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski rekao je da je svih 25 uzoraka poslatih laboratoriji u Baden-Virtembergu imalo više od 0,08 mikrograma aflatoksina po kilogramu, što je maksimalna vrednost koju mogu da izmere u toj laboratoriji. On je precizirao da je devet uzoraka mleka uzeto sa rafova vojvođanskih prodavnica 20. februara, a preostalih 16 uzeto je 25. februara, nakon naredbe o povlačenju mleka sa prisustvom aflatoksina većim od 0,05 mikrograma. Bugarski je zatražio odgovornost za one koji su ugrozili javno zdravlje građana.

Međutim, kako je u međuvremenu Vlada Srbije utvrdila da je i mleko sa 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu ispravno, nalazi nemačke laboratorije samo pokazuju koliko građani mogu da veruju tvrdnjama domaćih stručnjaka i zvaničnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari