Žetva pšenice na području Srednjobanatskog okruga je u završnici, potvrđuju u zrenjaninskoj Savetodavnoj poljoprivrednoj službi, prema čijim podacima je pod hlebnim zrnom ove godine zasejano oko 50.000 hektara. Žetveni radovi završeni su na njivama opština Nova Crnja, Žitište, Sečanj i Novi Bečej, dok kombajni još uvek rade na području zrenjaninske opštine. Razlog svemu su obilne kiše, koje su usporile skidanje letine i prolongirale ulazak mašina na raskvašeno zemljište.


– Prema podacima naše službe, žetva je u području regiona završena na 98,8 odsto površina pod pšenicom. Za ono što je preostalo, a tu se pre svega misli na zrenjaninske poljoprivrednike koji su u fazi finalizacije radova, ostalo je još nekoliko dana. Prvi pokazatelji kažu da je prosečan prinos žita ove godine oko pet tona po hektaru – objašnjava za Danas Dragana Vasilić, stručnjak Instituta za poljoprivredu u Zrenjaninu.

Prema njenim rečima, završena je i žetva uljane repice, ječma. Podsećanja radi, ovog proleća useve su mučili najpre nedostatak vlaga, potom preobilne padavine a sa tim pojavama biljke su se suočile sa polegnućem i bolestima. Stanje na usevima je zato šaroliko, pa su takvi i prinosi. Pšenica je kuburila sa rđom, pa je na pojedinim parcelama on oštećen od 20 do 60 odsto. Ipak, ukupno gledano pšenica je dobro rodila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari