– Agencija za privatizaciju saopštila je da je propao i drugi pokušaj prodaje Tekstilnog kombinata „Raška“, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Imovina ovog nekadašnjeg tekstilnog giganta, koji je u stečaju od pre dve godine, podeljena je u tri celine i ponuđena je po početnoj ceni od blizu 2,7 miliona evra.

Pazar U prvoj celini su nova upravna zgrada površine 1.042 kvadratna metra i nelegalno izgrađena pomoćna zgrada od 17 kvadrata. Drugu celinu čine pamučna predionica, hladnjača, magacin, laboratorija, stara upravna i ostale zgrade, oprema i neregistrovana neispravna vozila. Sve ovo moglo je da se kupi po početnoj ceni od oko 261 milion dinara. Ponuđeno je i 14 tona gvožđa i pocinkovanog lima po ceni 10 dinara po kilogramu.

Svakako da je najinteresantnija nova upravna zgrada u kojoj od 2002. godine radi Internacionalni univerzitet, čiji je predsednik muftija sandžački Muamer Zukorlić. Zgrada je ponuđena po početnoj ceni od 65 miliona dinara. Nekoliko dana pre pokušaja druge prodaje, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mavlud Dudić u pismu je zatražio od premijera Aleksandra Vučića da „zaustavi privatizaciju objekata koji se nalaze na vakufskom zemljištu, u vlasništvu Islamske zajednice. Drugi visoki zvaničnik IZ u Srbiji, Rešad Plojović, pozvao je Bošnjake sa ovih prostora da ne učestvuju u kupovini tog objekta jer „trošenjem imovine na ovakav način, čovek troši svoj imetak i nanosi štetu sopstvenoj veri kojoj pripada“.

Pre desetak godina tadašnji rektor ove visokoškolske ustanove muftija Zukorlić tvrdio je da zgrada pripada njima na osnovu hipoteke, jer su bivšem rukovodstvu TK „Raška“ pozajmili 180.000 evra za plate i na zgradu je stavljena hipoteka. Pozajmica nije vraćena u roku i, po tom osnovu, vlasništvo je Internacionalnog univerziteta. Tvrdnje da je izgrađen na vakufskoj zemlji stare su nekoliko godina i pominje se odluka Skupštine opštine Novi Pazar iz 1974. godine, kada je to zemljište nacionalizacijom oduzeto od IZ.

U prvom krugu prodata je samo zgrada površine 87 kvadrata. Nije imala određenu namenu i označena je kao vlaćionica. Procenjena vrednost bila je viša od milion dinara, početna cena bila je 500.000 a prodata je 600.000 dinara.                              

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari