Ujedinjeni Arapski Emirati u Srbiji bi prema najavama trebalo da grade hotele, kupuju poljoprivredne kombinate, daju kredite, prave čipove, voze avione, prave delove za te iste avione, proizvode i izvoze hranu, grade kanale i navodnjavaju zemlju, razvijaju raketne sisteme i pomažu naš budžet. Šta će od svega toga i još mnogo drugog što je obećano na kraju biti i ostvareno, još se ne zna.

 U kabinetu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića u avgustu su tvrdili da će konačna lista sigurnih projekata sa Emiratima biti poznata do sredine septembra, ali došla je već i sredina decembra, a takvog spiska još nema ili makar nije objavljen. Umesto toga, i dalje imamo isti spisak najava i tek nekolicinu realizovanih projekata, među kojima je jedini kapitalne veličine – ulazak Etihada u Jat ervejz.

Osim ove investicije, vredne 100 miliona dolara, o kojoj je mnogo toga napisano, još je samo jedan projekat, izgradnja hotela šeika Muhameda na Kopaoniku, izgleda potpuno siguran. Sve ostalo je i dalje na kraćem ili dužem štapu.

Hotel Jugobanke prešao je u vlasništvo Emirata nakon što je šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan posle posete Kopaoniku poželeo da na toj planini nešto izgradi. Vlada mu je izašla u susret tako što je za 2,1 milion evra kupila ovaj objekat Direkcije za imovinu i onda mu ga prodala za 1,5 miliona evra. Danas je na mestu tog hotela obična ledina, pošto je šeik odmah po preuzimanju vlasništva staru zgradu sravnio sa zemljom, a teren očistio kako bi na njemu podigao potpuno novi hotel. Iako zvaničnih potvrda nema, prema svim dosadašnjim naznakama, šeik namerava da na Kopaoniku izgradi luksuzni objekat, verovatno sa tek pedesetak soba, a radovi bi trebalo da počnu 2014. godine. Hotel je lociran u blizini žičara, a kompanija Mubadala je navodno zainteresovana da na Kopaoniku izgradi i nove žičare i kupi manjinski deo Skijališta Srbije. To je, međutim, još neizvesno.

Neizvesno je i kada će Srbija dobiti poznati kredit od tri milijarde dolara od Emirata. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nada se da će sve biti dogovoreno u naredne dve nedelje. Vlada ozbiljno računa na taj novac, kako bi vratila preostale dugove MMF-u i drugim kreditorima, a ostatak sredstava uložila u poljoprivredu. Predviđeno je da se izgradi sistem za navodnjavanje u Vojvodini i Mačvi, što bi po nekim procenama trebalo da znači i otvaranje 8.000 novih radnih mesta. Prvih 100 miliona evra trebalo bi da se uloži u 12 sistema za navodnjavanje na površini od 24.000 hektara u okolini Dunava Save, Tise i Begeja.

Problemi se, kako se sada čini, mogu očekivati u poslovima koje je trebalo da obavi kompanija Al Dahra, koja se u Emiratima bavi poljoprivredom. Ova firma je trebalo da kupi osam propalih poljoprivrednih kombinata i da uloži ukupno 400 miliona dolara u Srbiju. Deo tog novca je bio namenjen navodnjavanju, a ostatak za izgradnju bar pet fabrika za proizvodnju stočne hrane, kupovinu kombinata i opreme. Kompanija je navodno bila zainteresovana i za izgradnju kargo terminala na aerodromu Nikola Tesla, pošto je trebalo da hrana koju proizvede u Srbiji, ide u izvoz, a iz istih razloga je htela da kupi i Luku Pančevo i da dokapitalizuje Jugoslovensko rečno brodarstvo.

Međutim, Vlada je u poslednje vreme praktično prestala da pominje Al Dahru, a prema nezvaničnim informacijama, ova kompanija je gotovo već odustala od većine ovih direktnih investicija, tako da će srpska poljoprivreda moći da računa samo na kredite iz UAE. Zvaničnih potvrda situacije u vezi ove kompanije nema.

Vlasti ipak najviše očekuju od saradnje sa Mubadalom. Vicepremijer Vučić i prvi čovek ove kompanije nedavno su potpisali memorandume o saradnji u osnivanju naučnoistraživačkog centra kao prethodnice za fabriku čipova i u vezi izgradnje fabrike za proizvodnju delova za avio-industriju, koji bi se ugrađivali u avione Boinga i Erbasa.

Ove investicije ipak nisu izvesne, već partneri iz Emirata tek treba da izrade studije o izvodljivosti. Kada će istraživački centar biti otvoren nije poznato niti kada bi se realno mogao očekivati početak rada, ali ako bi izgradnja fabrike čipova videla svetlost dana, stručnjaci ocenjuju da bi njen izvoz lako mogao da premaši aktuelni izvoz Fijata iz Kragujevca, koji je ove godine u inostranstvo plasirao automobile u vrednosti od 1,3 milijarde evra.

U Ministarstvu privrede juče su nas za komentar o ovoj temi uputili na kabinet potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i na Mlađana Dinkića kao potpredsednika Komiteta, međutim ni jedni ni drugi nisu odgovorili na upućene poruke.

Ciljevi i memorandumi

Glavni ciljevi četiri memoranduma su ulaganja i mogućnosti razvoja u Srbiji u više oblasti, u kojima kompanija „Mubadala“ već posluje. ATIC i Republika Srbija će istražiti izvodljivost istraživačkog i razvojnog centra u Srbiji u industriji poluprovodnika, dok će Strata i naša zemlja istraživati zajedničke mogućnosti za razvoj avio-konstrukcija.

Kompanija „Masdar“ i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine zajedno će identifikovati mogućnosti investiranja u srpske tehnologije, odnosno Fokus program za obnovljivu energiju, dok će sa „Telekomom“ istražiti mogućnosti za razvoj data-centara u našoj zemlji.

„To je jako realno i blizu. Njihov izvršni direktor bio je ovde u Beogradu pre nekoliko nedelja i radimo na finalizaciji osnove za ugovor, koji bi trebalo uskoro da se potpiše“, izjavio je nedavno Mlađan Dinkić, zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa Emiratima.

Šta je sve najavljivano

Među investicijama koje se pošto su najavljene više nisu pominjale u javnosti su i partnerstvo Mubadale i Jat tehnike, licenca za 4G mobilnu telefoniju koju bi ova kompanija dobila i izgradnja data centra u saradnji sa Telekomom Srbija. Tu je i dogovor UAE za saradnju sa Jugoimportom SDPR na opremanju raketnog sistema ALAS, dolazak Rojal grupe koja bi u Srbiji otvorila banku, ulaganje u infrastrukturu i saradnja sa Crvenom zvezdom, za šta je zainteresovana kompanija Global kapital advajzors menadžment. Pominjana je i izgradnja terena za polo na hipodromu u blizini Čačka, pa čak i golf tereni i hoteli, a Velimir Ilić je tvrdio da Emiraćani hoće da grade i banju „iz temelja“.

A ima i novih ideja…

UAE prema najavama hoće da učestvuje i u projektu Grad na vodi u Beogradu, a pokazali su i interesovanje za izgradnju kargo centra na aerodromu Lađevci kod Kraljeva. Objavljeno je i da žele da kupe bombardovanu zgradu Generalštaba u centru Beograda i da na njenom mestu naprave najverovatnije hotel ili poslovnu zgradu, ali je, što je takođe neizvesno, za tu lokaciju navodno zainteresovan i američki biznismen Donald Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari