Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) podneo je krivičnu prijavu protiv nepoznatih lica u Rudarskom basenu Kolubara koji su po sumnji prošle godine izazvali opštu opasnost i klizište u Junkovcu, usled čega se krajem maja 2013. godine srušilo više kuća, saopštila je ta nevladina organizacija.

 U saopštenju se dodaje da je nadležno Ministarstvo prirodnih resursa još u septembru prošle godine obavestilo CEKOR da je u toku istraga, „međutim ni do danas javnosti nisu predstavljeni rezultati“.

– Klizište u Junkovcu je najdrastičniji primer u kojem je oštećenim meštanima potrebna pomoć u ostvarivanju svih svojih prava. CEKOR se takođe zalaže da se postupak eksproprijacije sprovodi prema standardima Evropske banke za obnovu i razvoj, imajući u vidu da je RB Kolubara korisnik kredita EBRD. Verujemo da će se ovim pokretanjem postupka po službenoj dužnosti meštanima vratiti poverenje u rad državnih organa i efikasno rešavanje svih spornih pitanja – navodi se u saopštenju i upozorava da su na teritoriji Junkovca uočene nove pukotine koje bi mogle da ugroze bezbednost meštana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari