Organizaciono, kadrovsko i programsko jačanje sindikalnih i poslodavačkih organizacija, u cilju što kompetentnijeg i relevantnijeg učešća u socijalnom dijalogu, predstavlja nasušnu potrebu. U tom procesu veoma je važno uspostavljanje međusobnog poverenja partnera jer je to uslov za jačanje socijalnog dijaloga kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou – kaže za Danas Patrik Ičert, zamenik genera

Organizaciono, kadrovsko i programsko jačanje sindikalnih i poslodavačkih organizacija, u cilju što kompetentnijeg i relevantnijeg učešća u socijalnom dijalogu, predstavlja nasušnu potrebu. U tom procesu veoma je važno uspostavljanje međusobnog poverenja partnera jer je to uslov za jačanje socijalnog dijaloga kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou – kaže za Danas Patrik Ičert, zamenik generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata.

Ičert je nedavno učestvovao na regionalnoj konferenciji „Promocija i jačanje socijalnog dijaloga“ u Beogradu u organizaciji Evropske konfederacije sindikata, Evropske asocijacije poslodavačkih udruženja, Evropskog centra poslodavaca i javnih preduzeća i Evropskog udruženja zanatlija, malih i srednjih preduzeća. Na tom skupu su učestvovali predstavnici reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.

– Evropska konfederacija sindikata daje punu podršku svojim članicama u Srbiji, Savezu samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenim granskim sindikatima „Nezavisnost“ u njihovoj borbi da budu priznati i tretirani kao ravnopravni socijalni partneri u skladu sa konvencijama i preporukama Međunarodne organizacije rada i drugim aktima Evropske unije. Shodno tome, mi ćemo tokom februara u Beogradu otvoriti svoju kancelariju koja će imati zadatak da sveobuhvatno sarađuje sa našim članicama i svim drugim partnerima. Kancelarija će biti nadležna ne samo za Srbiju već za prostor i naše partnere širom nekadašnje Jugoslavije – navodi Ičert.

On ističe da su na odvojenim i zajedničkim sesijama sindikati i poslodavci iz svih zemalja učesnica, kao i svake zemlje pojedinačno, diskutovali o stanju socijalnog dijaloga u svojim zemljama, institucionalnoj osnovi za njegovo uspostavljanje i odvijanje, formiranju i funkcionisanju tripartitnih organa i radnih tela, kao i svim oblicima bipartitnog socijalnog dijaloga, posebno kolektivnom pregovaranju i zaključivanju kolektivnih ugovora na svim nivoima. Skupu je prisustvovao i Oskar Benedikt, predstavnik Evropske unije u Srbiji.

Zamenik generalnog sekretara EKS je izrazio žaljenje što na skupu nisu učestvovali, iako su bili pozvani, predstavnici Vlade Srbije i resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ocena učesnika skupa je da su nadležni u Srbiji na taj način dali do znanja da ne poštuju socijalni dijalog i pokazali kako se odnose prema socijalnim partnerima i dijalogu, kao jednom od osnovnih kriterijuma u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Ičert, koji važi za odličnog poznavaoca privrednih, društvenih i sindikalnih kretanja u Evropskoj uniji, ističe da širom Starog kontinenta traje ofanziva na prava radnika, ali da se javljaju i prvi ozbiljniji znaci otpora radništva neoliberalnoj strategiji štednje.

– Kada govorimo o tome, posebno treba naglasiti plan Evropske konfederacije sindikata za ekonomski oporavak Evrope zasnovan na krupnim investicijama iz sredstava EU koji je delimično uključen i u planove nove Komisije na čelu sa predsednikom Žan-Klod Junkerom. Evropska konfederacija sindikata naravno nije protiv reformskog procesa, međutim, ekonomska kriza se nikako ne može pobediti samo merama stroge štednje. Potrebno je povećati potrošnju i kupovnu moć stanovništva, a da bi se to uradilo, potrebna su nova ulaganja u proizvodnju, a Evropska unija raspolaže sredstvima za te potrebe. Na taj način bi se smanjila nezaposlenost, naročito mladih ljudi, a to je jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se danas suočava Evropska unija – kaže Ičert.

On dodaje da su nove investicije način da se i Srbija izbori sa problemima koje nameće svetska ekonomska kriza, ali da iako su ulaganja potrebna, ne treba insistirati na njima po svaku cenu.

– Strane investicije su potrebne Srbiji. To je sasvim jasno. Međutim, kada je reč o investitorima koji dolaze van Evrope, od njih treba tražiti da moraju da poštuju evropske standarde kad je reč o pravima i položaju zaposlenih. Ti kriterijumi nikako ne smeju da se snižavaju nauštrb radnika – zaključuje Ičert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari