Bivši ministar finansija Srbije Lazar Krstić postao je partner u globalnoj konsultantskoj firmi Mekinsi u kojoj je radio i pre dolaska u Srbiju. Krstić se tako, posle manje od godinu dana u Nemanjinoj 11, vratio u matičnu kuću, samo na znatno bolje mesto.

Generalni direktor Mekinsija Dominik Barton objavio je prošlog decembra da je firma u 2015. izabrala 227 novih partnera, među kojima je i Krstić, koji je sada stacioniran u Ženevi. Linkedin profil najmlađeg ministra finansija kojeg je Srbija imala, međutim, pokazuje da je on za partnera izabran još u januaru 2015. Budući da je Krstić u Srbiji podneo ostavku u julu 2014, te da je neko vreme posle toga ostao u Srbiji, jasno je da se u Mekinsi vratio direktno na višu poziciju. Od 227 novih partnera, samo 25 njih je, poput bivšeg ministra, došlo sa pozicije izvan Mekinsija.

Pre kratkog mandata u kabinetu premijera Aleksandra Vučića, Krstić je u Mekinsiju bio na poziciji „Associate Principal“, to jest na jednom stepeniku ispod sadašnje funkcije. To je, ipak, veliki stepenik, jer je, barem sudeći po dostupnoj biografiji, Krstić na tom položaju proveo više od pet godina. Sa 31 godinom on sada ima samo još jedan stepenik na koji može da se popne u svojstvu konsultanta u Mekinsiju, a to je direktorski rang. Prema izveštajima vodećih svetskih medija, direktori u Mekinsiju zarađuju od jedan do tri miliona dolara godišnje, dok „principali“ (partnerski nivo na kojem je Krstić) uglavnom imaju bar pola miliona dolara.

Krstić je posle 11 meseci u Srbiji podneo ostavku, ocenivši da „premijer ima meko srce“.

Krstić nije jedini koji je na visoku funkciju u Srbiji dospeo direktno iz Mekinsija, i koji je posle te funkcije napredovao u inostranstvu. Pre njega tim putem su prošli još i Božidar Đelić, koji je ovde takođe bio ministar finansija, i Radovan Jelašić, bivši guverner Narodne banke.

Đelić je 2001. postao ministar finansija i ekonomije, došavši sa partnerske pozicije u Mekinsiju, da bi 2005. prešao na funkciju direktora za istočnu Evropu u Kredi agrikol banci. Zatim se vratio u politički život Srbije kao potpredsednik Vlade, a onda se opet našao u Francuskoj, gde je od 2014. direktor u investicionoj banci Lazar.

Jelašić je prvo radio u Dojče banci kao regionalni menadžer za istočnu Evropu, a zatim prešao u Mekinsi, odakle je direktno imenovan za viceguvernera NBS. Nakon decenije u Srbiji, od čega šest godina na čelu NBS, Jelašić 2010. podnosi ostavku, a nedugo zatim postaje direktor Erste banke u Mađarskoj, što je funkcija koju i danas obavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari