U nepunih godinu i po od početka rada EPS Snabdevanja ovo preduzeće je, zajedno sa distribucijama, procenat naplate računa za isporučenu električnu energiju svim kupcima podigla na 90 odsto, odnosno, po procenat do procenat i po svakog meseca.

Uz to, smanjene su i poprilične razlike u naplati po distribucijama, pa se sve približavaju učinku koji je tradicionalno najbolji kod Elektrovojvodine i ED Beograd.

Procenat naplate kod kupaca na javnom snabdevanju, dakle domaćinstava i male privrede, kojih je ukupno 3,6 miliona i troše 70 odsto električne energije, iznosi 93,3 odsto. Poređenja radi, kada je EPS Snabdevanje formirano, procenat naplate kod domaćinstava bio je 86 odsto. Kupaca na komercijalnom snabdevanju – industrije i institucija koje su već na tržištu, ima 3.800 i troše 27 odsto energije – a procenat naplate u toj kategoriji je 83 odsto. Najniža naplata, 64 procenta, beleži se kod kupaca na rezervnom snabdevanju, za koje je kilovat-sat skuplji 35 odsto u odnosu na cenu koju plaćaju kupci na komercijalnom snabdevanju. Tih kupaca ima 1.300 i oni troše tri odsto od ukupno utrošene struje u zemlji, odnosno deset procenata električne energije koja se već ugovara na tržištu – kaže za Danas Željko Marković, direktor EPS Snabdevanja.

Na rezervnom snabdevanju su, podsećamo, one firme za koje je tržište već otvoreno, ali su u procesu stečaja ili restrukturiranja i nisu raspisale javnu nabavku. Prema poslednjoj odluci vlade oni na rezervnom snabdevanju mogu da ostanu do isteka godine i za sada je neizvesno u kom će statusu biti od 1. januara.

Ukupan dug privrede i domaćinstva, navodi Marković, iznosi oko 22 milijarde dinara. Od toga domaćinstva duguju 60, a privreda 40 odsto.

– Kada je o zaduženjima kupaca na javnom snabdevanju reč, naplaćeno je 155,8 milijardi, a 14 milijardi dinara nije. Na komercijalnom smo naplatili 24,9 milijardi, a 5,2 milijarde dinara nismo. Kod kupaca na rezervnom snabdevanju naplaćena je 4,1 milijarda i ostale su 2,3 milijarde dinara za naplatu. Dakle, ukupno je naplaćeno 184,8 milijardi, a nenaplaćena je ostala 21,5 milijarda dinara – navodi Marković.

Danas, po rečima našeg sagovornika, više od polovine domaćinstava mesečno zaduženje za utrošenu struju izmiruje na vreme i tako ostvaruje pravo na petoprocentno umanjenje računa, a gotovo 80 odsto njih dug izmiri pre dobijanja sledećeg obračuna. Oko deset do 12 odsto domaćinstava sa plaćanjem zakasni do dva meseca, a u grupi neplatiša nalazi se samo šest do sedam odsto kupaca iz ove kategorije.

Kako računi za utrošene kilovat-sate ne bi zastareli, stara potraživanja EPS Snabdevanja data su u ruke izvršitelja. Angažovano je, kako kaže Marković, 75 izvršitelja i svaki od njih je dobio jednak broj predmeta. Prinudna naplata počela je, podsećamo, krajem leta, a na spisku starih dužnika našlo se 105.000 kupaca.

– Računi za domaćinstva imaju novi, savremeni izgled. Na njima, osim podataka o utrošenoj struju i iznosu zaduženja, građani već mogu da uporede prošlomesečnu potrošnju sa potrošnjom iz istog meseca lane i prosečnom potrošnjom domaćinstava u Srbiji. Uz to, uskoro će se na računu naći i koliko u ukupnoj potrošnji električne energije u zemlji učestvuje ona dobijena iz termoelektrana, hidroelektrana i obnovljivih izvora energije – kaže Marković, podsećajući da u računima za struju već treći mesec nema TV pretplate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari